Hogyan Végezd Egyedül az Önvizsgálatokat
Hogyan végezd a Munkát és az Élő Önvizsgálatokat egyedül?

Az ÖnMunka két módszerből áll, Byron Katie Munkájából és Scott Kiloby Élő Önvizsgálataiból. Az Élő Önvizsgálatok megtanulásához mindenképp javaslok egyéni konzultációt vagy tanfolyamot, egyszerűen átadhatatlan írásban és még videón is, hogyan is zajlik egy ilyen önvizsgálat. Érdemes profin megtapasztalni néhányszor, utána sokkal ügyesebben működhet egyedül is.

A Munka, mivel egy adott feladatlappal és kérdéssorral dolgozik, és egy sokkal "érthetőbb" folyamat, könnyebben végezhető egyedül. Mindazonáltal, tapasztalatom azt mutatja, hogy nem feltétlenül végzik az emberek hatékonyan, sokakkal találkozom a tanfolyamokon, akik egyáltalán nem értik, mit is kell csinálni, még a videók, könyvek, stb. megnézése, elolvasása után is. És nagyon könnyű "elagyalni" a Munkát, és így felszínesen végezni, illetve akkor nem is a Munkát végezni. Ez esetben is érdemes lehet egyéni konzultáción vagy egy igen erőteljes 2-napos Alaptanfolyamon mélyen megismerkedni a módszerrel, sokkal hatékonyabban lehet utána önállóan önvizsgálódni.

És persze, azok is számosan vannak, akik teljesen egyedül boldogulnak, mindenki érezzen rá a saját igényeire, és végezze a Munkát akár velünk, akár egyedül.


Ha kedvet kaptál a Munka elvégzéséhez, itt minden dokumentumot és segédanyagot megtalálsz hozzá. Bátorításul elmondom, hogy én is egyedül kezdtem, bár előtte megnéztem Katie-t „akcióban”, ahogy másokkal végezte a Munkát. Pl. a Youtube-on rengeteg anyagot találsz Katie-vel, és ha beszélsz angolul, akkor gyönyörűen meg is érted, hogyan zajlik egy ilyen önvizsgálat. És immár rengeteg magyar feliratos videót is találhatsz, mindenképp figyelmedbe ajánlom őket. Számomra a felvételek megnézése (és audio felvételek hallgatása) sokkal nagyobb ösztönző erővel bírt, mint a Négy kérdés című könyv elolvasása, mert csodásan átjön minden üzenet és mondanivaló, ha nézed, sokkal inkább magával ragad Téged is az egész folyamat. Hozzáteszem, hogy valakinek elsőre evidens, hogyan is csinálja, másnak még sokadszorra sem, és utóbbi esetben se csüggedj, kérj segítséget.

Ha szeretnéd egyedül végezni a Munkát, akkor először olvasd el az Átfogó Ismertetőt. Utána 3 dokumentumra van szükséged, ezeket letöltheted:


Nyomtasd ki őket, és máris Munkához láthatsz. Néhány tipp, hogyan tudod még eredményesebben csinálni:

Nagyon-nagyon fontos, hogy ÍRÁSBAN végezd el a Munkát, amúgy gondolataid pillanatok alatt „kicsúsznak a kezedből”, elveszíted a fonalat, így pedig nagyjából semmi értelme az egésznek.

Azt javaslom, hogy először triviális, hétköznapi, zavaró dolgokkal kezdd. Például egy idegesítő szomszéd vagy kolléga csodás alapanyagok induláskor. „Figyelmesebbnek kéne lennie” vagy „Rendet kéne tartania az íróasztalán”. Persze, ha úgy érzed, akkor rögtön fejest is ugorhatsz magadba, és megvizsgálhatod a legfájdalmasabb gondolataidat – azokat, melyekre inkább nem is gondolsz, ha lehet.

A legtöbb fájdalmat okozó, leggyötrőbb gondolatod sokszor nem az, amiről elsőre azt hiszed, hogy ő az. Ha ügyesen teszed fel magadnak a kérdéseket, akkor a válaszaid újabb gondolatokat hoznak majd felszínre belőled, melyeket szintén érdemes megvizsgálni. Ezeket is vedd észre, és jegyezd le őket, a következő alkalommal pedig rajtuk dolgozz.

Érdemes a Munkát egy bizalmas jóbaráttal együtt végezni. Arra szoktam a tanfolyamot végzetteket is biztatni, hogy keressenek maguknak egy Munka párt, akivel személyesen, vagy akár telefonon is együtt dolgozhatnak, s így kölcsönösen segíthetik egymást. Ugyanakkor eleinte megfigyeltem magamon, hogy még saját magam előtt is cenzúráztam a gondolataimat, mondván, de hát nekem már nem szabadna ilyesmiket gondolnom… Viccesen szoktam mesélni, hogy képes voltam szó szerint áthúzni a már papírra leírt gondolataimat, annyira fájdalmas volt szembesülnöm velük. A Munka azonban az őszinteség útja, és mindössze gondolatokkal dolgozunk, úgyhogy ne kíméld magad; így sokkal hamarabb jutsz eredményre. Tehát, egyedül vagy párban, légy igazán őszinte magadhoz.

Először az Ítélkezőlapot töltsd ki, ezen teljesen egyértelműen, példákkal szerepel, hogyan is csináld. Rövid, egyszerű mondatokat használj, engedd, hogy teljesen felszínre jöjjön benned az adott személlyel vagy helyzettel kapcsolatos harag, aggodalom, félelem, fájdalom, stb. Mintha épp most történne az egész. Ne félj ítélkezni, pont ez a lényeg. Ha megérted és elfogadod, hogy minden ítéleted a saját magadhoz való viszonyodról szól, a másik ember által visszatükrözve, akkor fantasztikus lehetőséget kapsz arra, hogy végre felismerd, mit is mutat neked valójában az a másik ember. És utána azonnal „barátságba” kerülsz magaddal, és nem kell többet bántanod magadat. Meg persze a másikat sem.

Ne csodálkozz, ha először nehéz kitölteni az Ítélkezőlapot, és nehéz kimondani az ítéleteidet. Évezredek óta arra tanítottak minket, hogy ne ítélkezzünk, de ha jobban belegondolsz, épp ez az, amit mindenki állandóan csinál, sőt szuperül művel, akár beismeri, akár nem. És itt most a saját magadra vonatkozó ítéleteidről is beszélek. Az az igazság, hogy mindannyiunk fejében folyamatosan ítéletek cikáznak. A Munka pedig végre „engedélyezi” számunkra, hogy ki is mondjuk, vagy épp kisikoltsuk magunkból ezeket az ítéleteket. És hamarosan azt élhetjük meg, hogy még a legkellemetlenebb gondolatainkat is tárt karokkal, feltétel nélküli elfogadással tudjuk üdvözölni.

Ezután jöhet a Négy kérdés. Az előzőleg kitöltött Ítélkezőlap minden egyes állítását vizsgáld meg a 4 kérdéssel. Egyszerre természetesen egyet, aztán, ha még bírod, jöhet a következő. Lassan haladj a kérdések megválaszolásával. Nem a gyors válaszadás a lényeg, hanem, hogy szinte meditatívan magadba mélyedj. Katie szavaival, a Munka meditáció. A lényeg, hogy érzésben is átéld a válaszokat, nem pedig az, hogy rávágj valamit, és már rohanj is tovább. A kulcs a magadba mélyedés és az érzés átélése, ez által ismerheted fel valódi, belső válaszaidat, és erősítheted meg kapcsolatodat azzal az Önmagaddal, aki valójába vagy. Ne találgass, és ne gondold azt, hogy úgyis tudod a választ. Várd meg türelmesen a bensődből érkező választ. Főleg a 2-es és 4-es kérdésnél érdemes lehet a szemedet is becsukni.

Végül pedig nagyon fontosak a Megfordítások. Ezekre is találsz példát a letöltött dokumentumban, illetve szíves figyelmedbe ajánlom blogon fent lévő rengeteg Esettanulmányt is (keress rá a jobb oldali keresőmezőben). Valamikor csak egy, de összetett mondat esetén akár 5-6 megfordítás is létezhet. A Megfordításokra pedig mindig keress 3 példát; hogyan is jelenik meg az adott megfordítás az életedben, hogyan igaz, esetleg nem igazabb-e, mint az eredetileg vizsgált gondolatod.

Az Ítélkezőlap 6. pontjának megfordítása másképp van, mint a többi, erre külön figyelj oda. További infó a Megfordítások című lap alján.

Egyetlen hittel, gondolattal is dolgozhatsz: ugyanúgy végignézed a gondolatot a 4 kérdéssel, majd megfordítod, ahányféleképpen tudod, és példákat keresel a megfordításokra a saját életedből.

Ha úgy gondolod, hogy nem sikerült rendesen elvégezned a Munkát egyedül, akkor se magadat vagy a Kérdéseket hibáztasd; sosem foglalkoztál még magaddal ilyen módon. Csináld, gyakorold, illetve, ha gyorsabban szeretnél beletanulni, illetve az én tapasztalataimból, meglátásaimból meríteni, akkor szeretettel várlak Csoportos Programjaimon, illetve Egyéni Konzultáción.

2 megjegyzés:

 1. Annyira kedves, ahogy a végén elbúcsúznak egymástól...:)
  Köszönöm Andi és Zsuzsi!
  Bea

  VálaszTörlés
 2. Ezt a bejegyzést a legutóbbi videótokhoz szántam (április 12.)...
  Bea

  VálaszTörlés