Aktuális ÖnMunka Tanfolyamok, Tréningek


Aktuális ÖnMunka Tanfolyamok, TréningekSzeretettel üdvözöllek. A tanfolyami jelentkezésedet ide küldd: andi.oravecz@gmail.com


Integrált ÖnMunka Alapcsomag (3 nap kiscsoportos tréning, max. 6 fő + 1X90 perces skype-os egyéni konzultáció).
Az ÖnMunka tanfolyami tematikája 2017 ősztől megújul. Az utolsó szokásos jellegű 3 napos Alapcsomag időpontja: július 16-18. - BETELTÜNK, VÁRÓLISTÁRA TUDSZ JELENTKEZNI.
A részletekért gördíts lejjebb.


Az Alapcsomag után elvégezhető ÖnMunka Haladó Tematikus Tréningekről a lap aljára gördítve tudsz tájékozódni. (Ezeknek előfeltétele az Alapcsomag.)

Önkapcsolódás, önismeret, önszeretet, önfelnevelés gyakorlati módon. Az ÖnMunka két önvizsgálati eszközt - Scott Kiloby Élő Önvizsgálatait és Byron Katie Munka-módszerét, illetve egy Belső Gyermek gyógyító folyamatot és a Természetes Nyugalom éberség meditációját foglalja magába. Mostanra az önvizsgálati folyamatok integrálódtak - és némely pontokon megkérdőjeleződtek - bennem, illetve más elemek is belekerültek a munkámba. Személyre szabottan, nem pedig módszerspecifikusan dolgozom. Onnan indulunk, ahol vagy, és annyit és oda megyünk, ahová megengedődik számodra. Mindemellett a hangsúly mindig az adott EMBEREN, azaz RAJTAD van.

Mi lenne, ha végre nem megszerelni és erőszakkal megváltoztatni akarnád azt, amit rossznak, nem megfelelőnek, nem szerethetőnek, akár kiirtani valónak érzékelsz önmagadban? Mi lenne, ha végre abba tudnád hagyni az önerőszakolást? Ez nem egyszerű, mert mindannyian az ellenállásból és erőből fakadó problémamegoldásra kondicionálódtunk. A kulcs számomra a szeretetteli TALÁLKOZÁS ÉS KAPCSOLÓDÁS ÖNMAGAMMAL. Az érzéseimmel, fájdalmaimmal, gondolataimmal, nemszeretem tulajdonságaimmal, vélt és valós hibáimmal.
Legtöbbünk már gyerekkorában belekeményedett a sebezhetőség elleni védekezésbe, pedig a lelki épség és a fejlődés feltétele az érző szív. Ha képes vagy újra sebezhetővé válni és szeretettel átérezni a saját érzelmeidet, akkor a szíved újra megnyílik. Önmagadra, másokra és a világra. Megengeded-e végre magadnak, hogy megessen a szíved saját magadon? Várlak szeretettel.


Aktuális ÖnMunka Tréningek:

2016 óta új, Integrált ÖnMunka Alapcsomaggal várlak, melyben több éves és ezernyi órányi tapasztalatom fényében ötvözöm Scott Kiloby Élő Önvizsgálatait, Byron Katie Munka-módszerét és egy Belső Gyermek Gyógyítása folyamatot. 3 napos (péntek-vasárnap), plusz 1 X 90 perces egyéni konzultációval, max. 6 fős kiscsoportban.

A részletekért görgess kicsit lejjebb, de előbb olvasd el a képzési koncepciót. :)

ÉRZELMI ÉS GONDOLATI ÖNGYÓGYÍTÓ ÖNVIZSGÁLATOK KÉPZÉSI KONCEPCIÓ

Az elmúlt évek ezernyi órányi gyakorlati tapasztalása és a két önvizsgálati módszerünk (Byron Katie Munka-módszere és Scott Kiloby Élő Önvizsgálatai) mély megismerése mostanra integrált rendszerré érett össze bennem. Mindebbe a nemzetközi képzések során szerzett eljárásokat és tapasztalatokat is beleépítettem. Útközben rengeteget tanultam és más módszerekkel is megismerkedtem, illetve saját magam megismerése is egyre csak folytatódik. Állandó mélyülés és integrálódás zajlik bennem mind módszertani, mind pedig egyéni szinten. Legfrissebben egy Belső Gyermek gyógyításáról kialakult folyamat kristályosodott ki bennem, ami nagyon fontos részét képezi az önismeretünknek.

Az egyik legfontosabb szempontom az, hogy a hozzám érkezők személyre szabott és nagyon gyakorlatias megközelítést kapjanak, hisz mindenki más és máshol tart magában. Ezért mindig kicsi csoporttal dolgozom, melyben jellemzően a résztvevők meleg otthonra is találnak. Nem az alkalmazott módszereken, hanem az Emberen van a hangsúly. Mindez főként az egyéni konzultációk során tud megvalósulni, a csoportos tréningeken egyfajta közös alapot tanulunk és gyakorlunk. Emellett nagyon támogatom az önálló munkát is, aminek rendszeres végzésével egy egyre mélyülő önfelismerési-öngyógyítási-öntisztítási-tudatosodási folyamat indul be. Ennek minél hatékonyabb biztosítására a következők váltak be:

 • kiscsoportos tréning+egyéni konzultációk velem
 • egyéni konzultációs csomagok
 • mélyítő és haladó gyakorló kurzusok (online és élő)
 • tematikus tréningek és kurzusok
 • több hónapos támogató csoportos kurzusok
 • zárt fórum a Facebook-on
Megtisztelsz, ha megkeresel, és a saját utamon átéltek fényében támogathatlak.

Az ÖnMunka Ön-gyógyító Önvizsgálatai a következő területeken nyújtanak gyakorlati eszközöket számodra. Tapasztalatom szerint mindezen fontos átmenni ahhoz, hogy valódi belső változást élhess meg:

 • Alapvető hiedelemrendszerek, tévhitek, ideálok, koncepciók feltérképezése, megkérdőjelezése – elme-szintű munka
 • Elfojtott érzelmek, érzések tudatosítása, átérzése, feldolgozása – energia-szintű munka
 • Hiányok és hiány-én azonosulások, működési sémák felismerése, feldolgozása
 • Kitagadott árnyék személyiségrészek, tulajdonságok felismerése és visszaintegrálása
 • Radikálisan őszinte kommunikáció önmagamról (nemet mondás, én-határok, kérés)
 • Önbecsülés, önértékelés, önszeretet gyakorlati megvalósítása – önmagaddal való kapcsolat rendbetétele
 • Emberi kapcsolatok rendbetétele, konfliktusok, sértettség, harag feldolgozása
 • Félelmek, szorongás feldolgozása
 • Függőségek, kényszerek célzott kezelése
 • Csapdák, tévutak tudatosítása
 • Gyakorlati, önállóan végezhető technikák megtanítása
 • Rendszeres megpihenés a jelen megtapasztalásban (meditatív, figyelő, tapasztaló állapot, mindfulness)
 • Testtudatosság: mi zajlik éppen most a testemben energetikai szinten
 • Gondolati tudatosság: mi zajlik éppen most az elmémben gondolati szinten
 • Folyamatos mélyítés abban, hogy nem vagy azonos az elméd által vetített történetekkel
 • MEGTANÍT ÉLNI, szembenézni a felmerülő problémákkal, nem elmenekülésre biztat
Az Önvizsgálatok gyakorlati hatásáról itt olvashatsz.

Tanfolyami résztvevők visszajelzései, tapasztalatai itt. És itt.

Összes blogbejegyzés listája (folyamatosan készül) itt.Integrált ÖnMunka Alapcsomag (3 nap kiscsoportos tréning, max. 6 fő + 1X90 perces skype-os egyéni konzultáció)

Az ÖnMunka tanfolyami tematikája 2017 ősztől megújul. Az utolsó szokásos jellegű 3 napos Alapcsomag időpontja: július 16-18. - BETELTÜNK, VÁRÓLISTÁRA TUDSZ JELENTKEZNI.

Tréner: Oravecz Andrea
Jelentkezési határidő: BETELT, várólistára tudsz jelentkezni
Létszám: max. 6 fő

A csomag tartalmaz:
 • 3 napos kiscsoportos tréning, sok egyéni figyelemmel (max. 6 fő) (9.30-18.00 óráig)
 • 1 x 90 perces egyéni konzultáció skype-on (fontos, hogy legyen jól működő internet-kapcsolatod)
A 3 nap során sokféle gyakorlatot fogunk végezni, hogy minél inkább élő megtapasztalásaitok lehessenek, és olyan egyszerű, működő eszközöket vihessetek haza magatokkal, melyek segítségével akár önállóan is gyógyulhattok és folytathatjátok az érzelmi és önismereti utazásotokat. Röviden bemutatom majd az Élő Önvizsgálatok két típusát, a Megtalálhatatlan, a Szorongás Önvizsgálatot. Megismerkedünk Byron Katie Munka-módszerének alapjaival és egy Belső Gyermek Gyógyító folyamattal. Mostanra az önvizsgálati folyamatok integrálódtak - és némely pontokon megkérdőjeleződtek - bennem, illetve más elemek is belekerültek a munkámba. Személyre szabottan, nem pedig módszerspecifikusan dolgozom. Onnan indulunk, ahol vagy, és annyit és oda megyünk, ahová megengedődik számodra.
A további gyakorlásra és mélyítésre még egy egyéni konzultációt építettem a csomagba. Az egyéni konzultáció alkalmával további gyakorlunk a saját témátokon. Ezen kívül a résztvevők egy zárt Facebook fórum tagjai lehetnek (választásuk szerint), ahol további segítséget kapnak a munkájukhoz, ha ezt igénylik.

Az Élő Önvizsgálatokról itt olvashatsz.
Olvasd el ezt a bejegyzést: Valódi önismeretről, önfelnevelésről, hiányról, érett személyiségről

Részvételi díj: 3 nap kiscsoport (39.000Ft) + 1X90 perces egyéni konzultáció (10.900Ft): összesen 49.900 Ft (alanyi ÁFA-mentes).
Az egyéni konzultáció azért nagyon fontosak a csomagban, mert a saját folyamatodban mélyen végig tudlak kísérni, benne tartani az érzésekben, amikor kimenekülnél, így biztonságot kezdesz el találni a testedben.

A tanfolyami díj fizetése banki átutalással történik. További részletek a visszaigazoló emailben. A tanfolyami díjról Tanfolyami oktatás címén kerül számla kiállításra.

Kurzus előfeltétele: nincs, ez kezdő kurzus

Fontos tudnod, hogy ez egy ALAPOZÓ tréning, ahol ízelítőt kapsz az ÖnMunka eszköztárából. Ahhoz, hogy valóban mély változás történhessen benned, hosszabb belemélyülésre van szükség, amit az Alapcsomag után a Haladó tréningeken, Gyakorló napokonegyéni konzultációs folyamatokban (okleveles Élő Önvizsgálatok facilitátorokkal), illetve egy Haladó Gyakorló Körben tudsz megvalósítani. (Ezekről részletek egy kicsit lentebb, gördíts oda.)

Létszám limitált: 6 fő (Köszönöm, ha kifejezetten csak komoly szándék esetén jelentkezel.)

Helyszín: Zugló, Kalocsai u.

Jelentkezés emailben, TELEFONSZÁM megadásával: andi.oravecz@gmail.com

Várlak szeretettel, ha elérkezett az időd. TEMATIKUS TRÉNINGEK – Ezek előfeltétele az Új, Integrált ÖnMunka Alapcsomag elvégzése.

Témakörök - Részletek folyamatosan, ahogy aktuálissá válik egy ilyen tréning - ezeknek mind Alapcsomag az előfeltétele:

 • Test - főként azoknak, akik nincsenek békében testük kinézetével (testkép, önbizalom, önelfogadás, beautizmus)
 • Pénz, Pénz, Pénz
 • Étel – harcban az étellel, evési rendellenességek (anorexia, bulimia, ortorexia, elhízás)
 • Testi és lelki függőségek (alkohol, drog, szex, nassolás, munkamánia, társfüggőség, játékszenvedély, „agyalás”- függőség, utazási mánia, egészséges életmód mánia, sportolás-függőség, megvilágosodás-keresés, stb. – Mi az, amit Te nem tudsz abbahagyni?)
 • Szerelem, Szexualitás, Szenvedély, Intimitás
 • Tiszta Kommunikáció: A Nem-et mondás Művészete/ A Kérés Művészete /A Kritika fogadása / A Véleményem őszinte közlése
 • Halál, Veszteség, Gyász 
 • Kontroll, Ragaszkodás, Elengedés
 • Megbocsátás, Jóvátétel
 • Férfi, Nő, Párkapcsolat
 • Betegség, Fájdalom, Szenvedés
 • Gazdaság, Üzlet, Munka, Hivatás


Düh/Harag Tematikus Tréning, május 27. szombat

A düh a legfélreértettebb, leginkább elítélt, legfélelmetesebbnek elhitt érzelmünk. Úgy rettegünk tőle, mint a tűztől, miközben az egyik legfontosabb emberi és biológiai jelzésünk. Van az az elterjedt, végtelenül kártékony hiedelem, hogy a düh megbetegít. Nem a düh betegít meg, hanem a nem átélt düh, ami haragként elraktározódik a testünkben. (Dühnek az egy adott jelenbeli élethelyzetben felbukkanó érzelmet, haragnak pedig a múltbeli történésekhez kapcsolódó érzelmet nevezem, csak hogy egy lapon legyünk ez ügyben.)
A düh nem egyenlő az erőszakkal. Sem a dühöngéssel vagy dührohammal, sem a verekedéssel, sem az ordítozással, sem az agyad szétrobbanásával, sem a másik ember bántásával vagy megalázásával. Ezek a megnyilvánulások pont akkor jellemzők, amikor a düh nem tud valós idejű energiaként megélődni benned.
A düh egy fontos és intelligens VÉDŐÉRZELEM, illetve a testedben már csupán egyfajta energia. Az ÉLETERŐHÖZ és az ÉNEDHEZ kapcsolódik. Arra szolgál, hogy megvédd önmagadat, a méltóságodat, a jogos igazadat, hogy meghúzd az én-határaidat, majd meg is tudd őket védeni. Arra való, hogy azt tudd mondani: „Idáig jöhetsz, de innen nem tovább!” Megmutatja, hol kezdődsz te és hol van vége a másik személynek. Jelzi, hogy mi fontos neked, és hírt ad arról, mennyire tiszteli valaki a szükségleteidet, mennyire tiszteli a lényedet.
Mindemellett a dühünk sokszor torzult. Torzult dühnek azt nevezem, amikor az adott élethelyzetben semmi olyasmi nem történik, ami miatt be kéne indulnia a düh jelzőrendszerének, csak úgy érzékeli a sérült észlelési rendszerünk. Az észlelési rendszerünk azért sérült, mert már pici korunkban elhangolódott, elromlott az érvénytelenített, letiltott, megszégyenített, megbüntetett, és így nem megélhetett dühünk (és az összes többi „negatív” érzelmünk is, melyek pont ugyanilyen intelligensek, mint a düh). Ennek a torzulásnak következtében a düh (és a többi érzelem energiája) teljesen elfojtásra került a fizikai, energetikai rendszerünkben. Szó szerint beragadt a testünkbe. Ezt az érzelmi energiát nevezem haragnak.
A HARAGGAL VÉGZETT MUNKA NYITJA LÉNYED LEGMÉLYÉT. „A harag-munkát nem csak azért fontos elvégezni, hogy jogos haragunkat kifejezhessük és kiengedhessük. A harag egészséges megélése és elengedése kétség nélkül segít lényünk integritásának a helyreállításában. A jogos harag szent érzelem, amivel tisztelettel kell bánnunk, nem pedig lerombolnunk.
De van még itt más is. Azért is végezzük az egészséges harag-munkát, mert már felismertük, hogy enélkül nem tudunk hozzáférni sebezhetőségünk legmélyebb rétegeihez. Amíg a Belső Gyermekünk nem érzi, hogy az ő kis ártatlan, lágy lényét akár erővel és vadul is képesek vagyunk megvédelmezni, addig nem is fogja teljességgel feltárni önmagát. Csak annyira fog nyílni, amennyire biztonságban érzi magát. Ezért is gyakori, hogy azok, akik védtelenül nőttek fel, zárva tartják a szívüket. Nincs mintájuk saját maguk megvédelmezésére. És ezt a működést felnőttként kell megtanulniuk, saját erejük tüzében kovácsolódva. Minél határozottabban nyúlunk le jogos haragunk mélyére és minél gyakorlottabbá válunk a kifejezésében, annál otthonosabban fogjuk a sebezhetőségünket is megtestesíteni és kifejezni. Minél erőteljesebb az ordításunk, annál jobban nyílik lényünk középpontja.” (Jeff Brown)
Nagyon jellemző, hogy valaki egyáltalán nem érez dühöt vagy haragot, olyan mélyre fojtódott el benne. Nem kerül a tudatos érzékelés szintjére ez az érzelem, mert annyira veszélyes lenne (gyerekkori hitünk szerint). A másik véglet az, hogy valaki szinte folyamatosan dühös, frusztrált, nagyon intenzív testi érzetekkel. Az első esetben befagyott, a másikban túlpörgött a rendszer. A lényeg az, hogy EGYENSÚLYBA tudjon kerül. Hogy akkor jelezzen, amikor kell, ne jelezzen, amikor nem kell, és kitisztuljon a rengeteg beragadás. És ez a legtöbbeknek HOSSZADALMAS folyamat. Van, hogy az is több hónapba kerül, hogy valaki közel merjen menni a dühéhez, annyira retteg tőle. És ez nem baj. És olyan is van, aki már biztonságban tud lenni a testében ezekkel az intenzív energiákkal. Mindig onnan megyünk, ahol épp tartasz. És mindig annyit, amennyit BIZTONSÁGGAL ENGED a rendszered, nem is szabad többet.
Ezen a Tematikus napon lesz némi lényeges, még mélyebb megértést adó elmélet és sok-sok gyakorlat. Semmi sem lesz kötelező. Biztonságos, megtartó környezetet hozunk létre a szokásosan kicsi csoportunkban, hogy pont annyit közeledhess magadhoz és a dühödhöz, haragodhoz, amennyi megengedődik.
Jelentkezés emailben: andi.oravecz@gmail.com
Jelentkezési határidő: május 12.
Max. létszám: 8 fő
Részvételi díj: 15.000 Ft (lehet mellé egyéni konzit kérni kedvezményes áron, 90 perces skype-os konzival 24.900 Ft) A jelentkezésnél jelezd felém, melyik verziót választod, köszönöm.
Előfeltétel: Integrált ÖnMunka Alapcsomag vagy régebbről ÉÖ Alap + Munka Alap, illetve egyéni csomagosok is jöhetnek, természetesen.
Várlak Benneteket szeretettel,
Andi
Kilépés Beragadt Élethelyzetekből és a KomfortzónábólTematikus Tréning, április 22. szombat (max. 6 fő)

Mi is az a komfortzóna: A komfortzóna azon viselkedésminták összessége, amelyek között az egyén szorongás-mentesen tud mozogni és anélkül tudja megválasztani cselekvéseit, hogy kockázatot vállalna. (Wikipédia)

A komfortzónánk vagy kényelmi zónánk tehát az a kényelmes, jól bevált mód, ahogy eddig is éltük az életünket, ahol a tudatalattink biztonságban érzi magát, mert az ösztöneink tudják, hogy ha eddig nem ért baj, ezután sem fog. Csakhogy tudatos részünk nem mindig elégszik meg ezzel, változtatni akar, fejlődni akar, előbbre akar lépni, olyan dolgokat akar megtapasztalni, amit eddig nem. Ez néha bizony kellemetlenséggel jár (kérni kell, kockáztatni kell, merésznek kell lenni, kísérletezni kell, ismeretlen helyzetekbe kerülni), ami ellen a tudatalattink riadtan tiltakozik. A tudatalattink nem számol azzal, hogy mit nyerhetünk a kockáztatással, a tudatunk viszont igen. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a komfortzónánk létével és felismerjük, amikor működésbe lép, mert úgy könnyebb lesz legyőzni azokat a hatásokat, amikkel a komfortzónába visszavágyó tudatalattink hátráltat minket. Nem szabad persze rá (magunkra) haragudni ezért: puszta jóindulatból működik ez az ösztön, amely biztonságban akar tudni minket. Mi viszont ne feledkezzünk el arról: ha mindent ugyanúgy teszünk, mint eddig, akkor minden ugyanúgy fog működni, ahogyan eddig.
Hasonló mechanizmus működik, amikor beragadunk egy élethelyzetbe. Mennénk már tovább, de valamiért nem tudunk. Illetve azt HISSZÜK, hogy nem tudunk, és ebben nagy szerepet játszanak a gondolatcsomaghoz kapcsolódó TESTÉRZETEK.

Ezen a napon elmélyülünk a beragadt élethelyzeteket és komfortzónánkat alkotó hiedelmek és testérzetek világában, és GYAKORLATBAN megdolgozzuk őket. Többféle csoportos, páros gyakorlatot is végzünk, és mindenkivel megyek egy rövidebb egyéni folyamatot is a saját témájában. Így nagyon gyakorlatias és mélyen átalakító hatású nappal számolhattok.

Maximum 6 fő tud jönni, hogy legyen mindenkire bőven egyéni figyelmem.

Jelentkezés emailben: andi.oravecz@gmail.com
Jelentkezési határidő: április 13.

Részvételi díj: 15.000 Ft (lehet mellé egyéni konzit kérni kedvezményes áron, 90 perces skype-os konzival 24.900 Ft) A jelentkezésnél jelezd felém, melyik verziót választod, köszönöm.

Előfeltétel: Integrált ÖnMunka Alap vagy régebbről ÉÖ Alap + Munka Alap, illetve egyéni csomagosok is jöhetnek, természetesen

Várlak Benneteket szeretettel,
Andi
Havi Haladó Gyakorló Műhely, április 14. péntek, 15.00 - kb. 20 óráig

Egyéni konzik kiscsoportban, egymás segítségével, támogatásával.

A márciusi Havi Haladó Gyakorló Műhelyünk nagyon jól sikerült, hatalmas élmény volt számomra és a résztvevők számára is. Áprilisban is egy péntek délutánt-estét tudok erre a célra szánni. Ugyanúgy dolgozunk, mint az Alapcsomagon, vagyis egyénileg viszek végig 3 főt a saját témáján, a többiek pedig ebben a folyamatban szerepeket játszanak, illetve technikailag is fejlődnek és saját témájukban is bőven megérintődnek, tisztulnak. 
Nagyon hatékonynak találom azt a fajta együtt-munkát, amikor konkrét esetet nézünk meg egy adott emberrel, amiből mindenki más is kamatoztat magának. Illetve sokszor bevonok csoporttagokat is az esetfeldolgozásba, emiatt erős csoportélmény is kialakul. Mindeközben mély tapasztalásokon megyünk keresztül mindannyian, illetve módszertanilag és technikailag is fejlődünk, ami sokat segít az önálló folyamataitokban.

Tehát 3 fő tud egyéni konzira jelentkezni, plusz 3 főt látok szeretettel résztvevőkén, segítőként, tapasztalóként, szerepjátékosként.

Akkor gyere, ha az elejétől a végéig velünk tudsz maradni, a csoportenergia szempontjából fontos ez.

Részvételi díj: egyéni munkával 12.000 Ft
Egyéni munka nélkül: 6.000 Ft.

Jelentkezési határidő: április 8.
Jelentkezés emailben: andi.oravecz@gmail.com

Előfeltétel: Integrált Alapcsomag, vagy Egyéni Alapcsomag, vagy korábbról Munka és ÉÖ Alap

A jelentkezéskor írd meg, hogy egyéni munkával vagy anélkül jönnél!

Várlak Benneteket szeretettel ezekre a Minőségi Együttlétekre!SZÉGYEN Tematikus Nap, max. 6 fővel, egyéni figyelemmel, március 26. 

A szégyen egy igazi "mumus", az egyik legnehezebb és az életünket legjobban gátló érzelem. A hozzá társuló testi érzeteknek sokszor tudatában sem vagyunk, pedig annyira "sütőek" és sürgetőek, hogy szinte bármit megteszünk, nehogy érezni kelljen őket. Pont emiatt egy csomó mindent inkább nem teszünk meg az életünkben, nehogy AZT kelljen érezni. Szorosan kapcsolódik a Szégyen 1.0 Programhoz, hogy valamilyen módon értéktelennek, nem elég jónak, csúnyának, nem megfelelőnek, nem elégnek, kisebbrendűnek, alacsonyabb rendűnek érezzük magukat. Tehát mindig valamilyen önértékelési történet kapcsol be. Emiatt hasonlítgatjuk magunkat másokhoz. A szégyennel együtt járó helyzetekben szoktak bekapcsolni azok a gondolatok, hogy "nehogy kiderüljön", "mindenki engem néz", "bárcsak megnyílna a föld, és elnyelne", "belehalok a szégyenbe", "mindjárt elsüllyedek". Nagyon erős elbújási, elmenekülési késztetésünk is kapcsolódik hozzá. Mindez egy PROGRAMCSOMAG, semmi más, ami újra meg újra lejátssza magát hosszú évek, évtizedek óta. És ennek is az ÉRZÉShez való kapcsolódás a titka.

Ezen a napon felfedezzük mélyen ezt a csomagot, többféle csoportos, páros gyakorlatot is végzünk, és mindenkivel megyek egy rövidebb 20-25 perces egyéni folyamatot is, mint a legutóbbi Függőség napon. Így nagyon gyakorlatias és mélyen átalakító hatású nappal számolhattok.

Maximum 6 fő tud jönni, hogy legyen mindenkire bőven egyéni figyelmem.

Jelentkezés emailben: andi.oravecz@gmail.com
Jelentkezési határidő:

Részvételi díj: 15.000 Ft (lehet mellé egyéni konzit kérni kedvezményes áron, 90 perces skype-os konzival 24.900 Ft) A jelentkezésnél jelezd felém, melyik verziót választod, köszönöm.

Előfeltétel: Integrált ÖnMunka Alap vagy régebbről ÉÖ Alap + Munka Alap, illetve egyéni csomagosok is jöhetnek, természetesen

Várlak Benneteket szeretettel,
AndiFüggőség/Kényszer Önvizsgálati Tréning + Testérzetes Munka, 2017. február 25.

Jelentkezés emailben: andi.oravecz@gmail.com
Max. létszám: 6 fő, mindenkire egyéni figyelem
Helyszín: Budapest, Zugló
Részvételi díj: 15.000 Ft

Ezen a napon mélyen a testben dolgozunk, mert ott a lényeg. Mindenkivel megyek egy rövidebb egyéni folyamatot is, hogy minél konkrétabb megtapasztalásotok lehessen. És megtanuljuk a testérzetes munka fogásait, kérdéseit, illetve más alternatív módokon is közelítünk a témához.

A Függőség Önvizsgálatot bármilyen függőségre, sóvárgásra, kényszerre lehet alkalmazni, legyen szó túlevésről, csokiról, édességekről, kávéról, kóláról, alkoholról, dohányzásról, rendmániáról, szerencsejátékról, szerelem-romantika függőségről, szexuális vonatkozású függőségekről, internetről, Facebook-ról, mobiltelefon-használatról, elismerés, szeretet, siker vagy pénz utáni hajszáról, szenvedés-függőségről, kényszeres gondolkodásról, spirituális keresésről, önfejlesztésről, egészséges étkezésről, túlzott sportolásról, meditációról vagy épp étrendkiegészítők kényszeres használatáról. (És a lista ennél jóval bővebb, hihetetlen változatosságban tudunk függőségek rabjai lenni, és sokszor még csak nem is vagyunk függőségünk, kényszeres használatunk tudatában.)

„Minden alkalommal, amikor átmeneti kielégülést nyerünk a szerünktől vagy tevékenységünktől, tévesen azt a hiedelmet erősítjük, hogy a megelégedettség magától a szerből vagy tevékenységből fakad. Az elme a keresés elnyugvását a szerrel vagy a tevékenységgel társítja. Ez egy nagyon fontos belátás, melyet mindenkinek saját maga számára szükséges felfedeznie és megtapasztalnia. Mert valójában a keresés végét, a kereséstől való megszabadulást keressük.” (Scott Kiloby)

A Függőség Önvizsgálat (FÖ) Scott Természetes Nyugalom Módszerén és a Megtalálhatatlan Önvizsgálaton alapul. Bármilyen függőségi szerről vagy tevékenységről is legyen szó, az FÖ minden esetben ugyan úgy alkalmazandó. Először is tudatosítjuk a klienst az ún. szellemképre, mely egy finom, gyakran tudattalan mentális kép (vagy szavak), mely a szer használata vagy a tevékenység végzése előtt villan be az elmébe. Másodszor pedig felismerjük és megvizsgáljuk az összes gondolati mintát, képet, testi érzetet és érzelmet, melyek a szerrel vagy tevékenységgel kapcsolatosak. Ez az egyszerű, közvetlen ránézés a jelenben felbukkanó megtapasztalásainkra felfedi, hogy valójában sehol nem található parancs, utasítás vagy késztetés arra, hogy valamilyen szert használjunk/tevékenységet végezzünk. Harmadsoron pedig, a kliens tapasztalati úton ismeri fel és éli meg azt a nyugalmat és megpihenést, mely már most is jelen van; egy mély, de igen ritkán tapasztalt békesség bukkan elő, mellyel szinte mindannyian elveszítettük a kapcsolatot. Amint a kliens összekapcsolódik ezzel a „megpihenési ponttal”, felismeri, hogy ehhez a létállapothoz nem kell semmilyen szert fogyasztania/tevékenységet végeznie, és nem kell érte elmennie a jövőbe.

Ezen a napon a Természetes Nyugalom mélyítése mellett olyan fontos önvizsgálati elemeket gyakorlunk, melyek segítenek a teljes ÉÖ készségek felfrissítésében. Azt is megmutatom, hogyan dolgozunk a testérzetekkel illetve a beragadt kontrakciókkal mélyebb szinten. Vagyis elme-agy-idegrendszer, és érzelem-érzés-energetika-test szintről is megyünk.

"A Földön létező minden függőség gyökere az a legbelső nyugtalanság, ami a túlélési mechanizmusunk mögött lakozik. A fajunknak mindig tudnia kellett, hogy az élelem hol található az erdőben és hogy milyen jó érzés a szex. Mindezt azért, hogy túléljünk és szaporodjunk. Megtanultuk, hogy keresnünk kell ezeket. De úgy tűnik, hogy nincs zárószelep a túlélési üzemmódunkon. Más dolgoktól is elkezdtünk függeni, pl. drog, alkohol, vásárlás, gondolkodás, ítélkezés, hibáztatás, munka, Facebook, stb. Mintha ezek a dolgok az alap fiziológiai túlélésünkhöz szükségesek lennének. Nyilván nem azok, de ezen élmények gyökerében egy mély nyugtalanság húzódik, amely hajt minket a jövő felé és egyúttal a jelen pillanatot fenyegetőnek tünteti fel, amitől állandóan menekülnünk kell. Természetesen nem kell hinnetek nekem, érdemes kipróbálnotok saját magatokon: üljetek le egy szobában egyedül két óra hosszára a szokásos mindennapi függő élvezeteitek használata nélkül. Ez a gyakorlat felszínre fogja hozni ezt a legbelső nyugtalanságot, amely olyan dolgokból áll össze, mint a traumák, depresszió, szorongás. De a traumák, szorongás és depresszió megszűnése után sem mindig szűnik meg ez az érzés. Ezért gondolom azt, hogy ez a nyugtalanság húzódik a függőségekkel teli életünk legmélyén. Az emberek számára az egyik legfenyegetőbb élmény az, hogy csak üljenek és csak legyenek és ne csináljanak semmit. Ez ugyanis felszínre hozza a halálfélelmet. Noha ez rossz hírnek tűnik, mert mindenki átéli ezt, de egyúttal benne lakozik a válasz a függőségekre. Amint szembenézünk ezzel a nyugtalansággal, átérezzük és kapcsolódunk hozzá, ahelyett, hogy menekülnénk előle, elkezdjük megtapasztalni a jelen pillanatban nyugvó alapvető békességet és jóllétet."
(Scott Kiloby)


Ebben a blogbejegyzésben az összes Függőség témájú blogbejegyzést összegyűjtöttem, érdemes olvasgatni:

Férfi, Nő, Párkapcsolat, Szerelem Tematikus Tréning, 2017. január 14-15.

Keresem, keresem, de hol van? Létezik-e egyáltalán? Egyik nap olyan, mintha igen, a másik nap pedig biztos vagyok benne, hogy nem. Egyik nap nagyon lelkes vagyok, a következő nap elkeseredem. Mit keresek valójában? Mit kapnék a szerelemtől? Mit kapnék TŐLE, attól a Férfitól vagy Nőtől, ha végre bizonyosan megtalálnám? Honnan fogom tudni, hogy bizonyosan megtaláltam, mit fogok akkor élni, érezni, gondolni? Mit szeretnék valójában megtapasztalni: azt, hogy tartozom valakihez; hogy összeolvadhatok, eggyé válhatok valakivel; hogy teljes és egész vagyok, amikor vele vagyok; hogy van, aki figyel rám és meghallgat; hogy nem kell többé egyedül lennem és a magányosságot éreznem; hogy itt van ez a bizonyos, izgalmas-kellemes érzetcsomag a testemben, amitől olyan, mintha igazán élő lennék; hogy annyira egy hullámhosszon vagyunk, ugyanazt gondoljuk és mondjuk; hogy imád és a tenyerén hordoz, minden kívánságomat lesi; hogy szép szavakat suttog a fülembe, amitől különlegesnek, értékesnek, egyedinek érezhetem magam; hogy megáll az idő és a világ, mintha csak mi ketten lennénk; hogy közös terveket szövögetünk, gyereket, családot tervezgetünk; hogy végre értelme van az életemnek; hogy van kiről gondoskodnom; hogy csodásan működik a szex; hogy izzik közöttünk még a levegő is; hogy végre igazán Férfinak vagy Nőnek érzem magam mellette; hogy el sem tudom képzelni többé az életemet nélküle, hogy végre abbahagyhatom a keresést, mert azt hiszem, megérkeztem?
Egyáltalán, hiszem-e, hogy létezik olyan Férfi vagy Nő, akivel működhet? Nagyon őszintén magamba nézve, milyen válasz bukkan fel erre a kérdésre?

És hogyan állok önmagam Nőségével vagy Férfiságával?

Mi mindent hittem el magamról, amiért ez nekem nem jár, nem való, nem érdemlem meg? Mitől félek, mi történne, ha lenne nekem egy „olyanom”? Hol szabotálom tudattalanul, hogy legyen, lehessen? Milyen szorongásaim, eltemetett érzelmi sebeim kapcsolódnak ide, melyek teljesen tudattalanul megakadályozzák, hogy akár csak észrevehessek olyan embert, akivel lehet „olyat”? Miért csak azokat veszem észre, akik nem akarnak engem, akik nem viszonozzák, amit érzek?

És egyáltalán mi a szerelem? Mit hiszek róla? Nem tudatos szinten, hanem ott mélyen. Ahova tán még sosem hallgattam be. Milyen félelmeim, fájdalmaim, vágyaim tapadtak hozzá ahhoz, amit szerelemnek tanultam meg? Mennyire engedem meg magamnak? Mennyire hajszolom? Mennyire függök tőle? Mennyire tudok létezni nélküle? Mennyire félek tőle? Milyen helye, fontossága van az életemben? Bármit föláldoznék érte? De pontosan miért is áldoznék fel mindent? Vagy úri huncutságnak, hóbortnak tartom, ezért inkább nem is érdekel? Vagy már elveszítettem a benne való hitemet, cinikus és elkeseredett lettem, mert nekem ez úgysem jár? Vagy ha jön is, akkor is csupán szenvedést fog szülni, röpke boldogság után?

És mi van, ha egyszer csak ott van a szerelem, amire vágytam? Mi van, ha egyszer csak ott van Ő, akire mindig is vártam? Akkor mi minden aktivizálódik bennem azon a „robotpilóta szinten”, ahol minden döntésem meg fog születni, anélkül, hogy tudnék róla, mit miért mondok, teszek, lépek? Csak figyelem magam, ahogy belelovallom magam az egészbe, ahogy csak magamnak akarom, hogy örökké itt maradjon, hogy „ez” örökké tartson. Ahogy kétségbeesve keresni kezdem most már az állapot véglegesítését, állandósítását. Mert ha már egyszer megvan, akkor nehogy már nélküle kelljen akár egy pillanatot is tovább élnem. Ahogy finomabban vagy erőszakosabban nyomást kezdek gyakorolni rá, hogy így meg úgy tegyen. Vagy pont az ellenkezője: próbálok semmilyen nyomást nem gyakorolni, nehogy erőszakosnak tűnjek. Inkább úgy csinálok, mintha nekem aztán semmilyen elvárásom nem lenne, akarni pedig egyáltalán nem akarnék semmit. Nekem mindig pont úgy van jól, ahogy van. Vagy valamilyen megmagyarázhatatlan okból, egyszer csak nem is kell már, már nem is annyira szép, vonzó, okos, tökéletes: elkezdem keresgélni az indokokat, miért is nem jó ez az egész valójában, hol hibádzik az, ami tegnap még oly mesésnek tűnt?

És mi van akkor, ha már egy ideje együtt vagyunk, és kezd megfakulni a varázs? Hol rontottuk el? Mit nem vettünk észre? Van-e kedvünk és erőnk ránézni még a kapcsolatunkra és rendbe hozni azt? Önmagunkban keressük a hibát vagy a párunkban? Vagy épp van-e erőnk meghozni azt a döntést, hogy nem együtt folytatjuk tovább? Mi tarthat vissza ettől? Miért is választjuk mégis inkább a „megszokott rosszat”? Ami persze ilyenkor már nem is tűnik olyan rossznak. Mert úgy könnyebb elviselni, hogy mégis csak maradunk. A következő krízisig…

Ki mondja meg, hogyan kell csinálni? Hogyan kell „jól” csinálni? Van-e ennek az egésznek értelme? Nem egyszerűbb-e egyáltalán nem foglalkozni a szerelemmel és párkapcsolattal? Nem egyszerűbb-e teljesen kizárni az életemből? Ki fogja egyszer és mindenkorra megválaszolni számomra ezeket a kérdéseket??? És mit kapnék attól, ha ezek a kérdések egytől-egyig megválaszolásra kerülnének?

Ha szeretnéd a saját válaszaidat felfedezni, szeretettel várlak 2 intenzív napra. Abszolút gyakorlatias szinten nézünk bele a történeteinkbe, nem csupán az önvizsgálatokkal, hanem energetikailag is, a „térbe” felállítva bizonyos szereplőket, koncepciókat. Erős feltárását kaphatod ezek alapján annak, merre is indulj tovább ebben a sokszor útvesztőnek tűnő önfeltárási folyamatban. Hol vannak a legfontosabb hiányaid, mik az ebből fakadó félelmeid, szorongásaid, tudattalan motivációid, kényszereid, függőségeid.

Kinek ajánlott? Kicsiknek és nagyoknak, egyedülállóknak és párosoknak. Lelkeseknek és megfáradtaknak. Ha még sosem volt, ha épp nincs, ha mindig van, ha van, de nem jó. Ha van, de annyira jó, hogy félted. Ha menekülsz tőle és kerülöd. Ha mindig befullad, ha épp befulladt, ha félsz, hogy megint ez lesz. Ha egyszerűen sehol nincs, ha függsz tőle, ha enélkül értelmetlen az élet. Ha egyszerűen érdekel a téma.

Tréning időpontja: december 10-11.

Részvétel előfeltétele: Integrált 3-napos Alapcsomag, vagy korábbról Munka + Élő Önvizsgálatok Alapcsomag.

Részvételi díj a 2 napra: 19.900 Ft

Max. létszám: 8 fő

Helyszín: Zugló, Kalocsai utca

Jelentkezés kizárólag emailben: andi.oravecz@gmail.com


Várlak szeretettel.

A Szex Vajon Mi? Tematikus Tréning, október 22.

„Ha nem tapasztasz hiedelmeket hozzá, a szex pont olyan, mint a lélegzés vagy a sétálás. Szépség, Te Magad.” (Byron Katie)

Te minek hiszed a szexet? Mit jelent számodra? Mire használod? MI HELYETT használod? Imádod, gyűlölöd, netán mindkettő? És mi NEM szex?

„Ha szexelni akarsz, felejtsd el a szexet.” – Ez a mondat nemrégiben fogalmazódott meg bennem, amikor egy kliensemmel dolgoztam. Valami olyasmit akartam ezzel kifejezni, hogy amikor ezerrel jön a késztetés, a vágy, a gerjedelem, hogy szexeeet akaroook, akkor érdemes megállni egy kicsikét, és megvizsgálni, mi mindent is kapcsoltunk hozzá életünk során ehhez a 3 hanghoz. Érdemes megismerkedni ennek a koncepciónak a mélyével, felfedezni, mi mindent is vetítünk rá. „Elfelejteni” mindazt, amivel feleslegesen és tudattalanul terheljük.

A szexualitás az egyik legalapvetőbb pótszerünk és függőségünk lehet. A mély intimitás helyett pont annak elkerülésére is használhatjuk. Aztán olyan is van, hogy félünk tőle, teljesen elzárkózunk, viszolygás, akár undor alakul ki felé. Mind egyéni, mind kollektív szinten sok minden tapad hozzá nőknél és férfiaknál is, aztán amikor nekiállunk „szexelni, szeretkezni, dugni, b@szni, kufircolni”, akkor ezek a történetek is ott vannak velünk. Milyen lenne sokkal tisztábban, ártatlanabbul és a rávetülő, súlyos történetek nélkül megélni az együttlétet?

A téma aktualitását az is adja, hogy egy friss kapcsolatban rögtön a kezdetektől teljes erővel bukkant fel bennem mindaz, ami a szexualitáshoz „hozzánőtt”. Mélyen fájdalmas dolgok is. És most már esélyem sem volt, hogy bármennyire is a szőnyeg alá söpörjem őket: a teljes figyelmemet kérték. Korábban már bőven foglalkoztam a témával, de most értem egy újabb rétegéhez, amiért nagyon hálás vagyok. És azokért az eszközökért is, melyek most újra bizonyították, hogy mennyire értékesek. ♥

Szóval, ezen a napon az összes szuper eszközünket bevetjük: Megnézzük, hogyan lehet a Szexualitáshoz a Munkával, az Élő Önvizsgálatokkal és a Megszemélyesítés segítségével közelíteni. Izgalmas, érdekes és jó sok melós napra számítsatok! :)

Várlak Benneteket szeretettel.

Jelentkezés emailben: andi.oravecz@gmail.com
Létszám: 8 fő
Részvételi díj: 15.000Ft
Előfeltétel: Munka + ÉÖ Alap, vagy Integrált ÖnMunka AlapA Veszteségfeldolgozás Gyakorlata Tréning, szeptember 25.

Jelentkezési határidő:
Jelentkezés emailben: andi.oravecz@gmail.com
Létszám: 8 fő
Előfeltétel: Munka+ÉÖ Alap vagy 3-napos Integrált

Veszteségeink tudatosítása és feldolgozása, sebeink „megfájása” és begyógyítása alapvető feltétele annak, hogy az életben haladni és fejlődni tudjunk, tudatosabb döntéseket hozzunk, abbahagyjuk a régi minták ismételgetését, valamint a menekülést és a bujkálást.

Veszteségélményt rengeteg minden jelenthet számunkra már születésünktől kezdve: a számunkra fontos emberek halála, kapcsolatok vége, válás, szakítás, munkahely megszűnése, lakóhelyváltás, egészségünk, testi adottságaink, fiatalságunk, anyagi javaink, és bármilyen számunkra értékes, fontosságot jelentő dolog vagy elképzelés elveszítése. De ilyesmi lehet átvittebb értelemben a valamikor elvesztett önértékelésünk, önbecsülésünk, teljességérzetünk, az álmaink, vágyaink, vagy mindazon (érzelmi) szükségleteink, melyek betöltetlenül maradtak. Sokakban élnek idealizált képzetek a harmonikus családról, a sohanemvolt gyermekkorukról, a boldog életről, a problémamentes párkapcsolatról, a tökéletes testről – hogy csak néhány igen jellemzőt említsek -, melyek abszurd módon pont, hogy nehezítik az élet és önmagunk szeretetteli elfogadását. Érdekes, hogy még a megszokott hitrendszereinkhez is annyira ragaszkodunk tudattalanul, hogy nagyon érdemes lehet „átfájni” a tőlük való elszakadást, mikor rajtuk dolgozunk.

Amikor elveszítünk valami számunkra fontosat, érzelmek egész sora bukkan fel bennünk, hogy „elvégezhesse a feladatát”. Dolgunk akad ilyenkor a dühvel, az ellenállással, a tehetetlenséggel, a bűntudattal, a bánattal/szomorúsággal, magánnyal. Mivel ezeket az érzelmeket sosem tanulhattuk meg a maguk teljességében átélni, átérezni, feldolgozni, illetve általában fogalmunk sincs, mihez kezdjünk a veszteségek okozta érzelmi fájdalmunkkal, rendszerint elkerülő- és menekülő utakkal próbálkozunk. „Erősnek” mutatjuk magunkat, a munkánkba menekülünk, rögtön új párkapcsolatba ugrunk fejest, ezerféle dologgal, neadjisten függőségekkel vonjuk el a figyelmet a fájdalmas és nehéz érzéseinkről. Nemhogy keresnénk az önmagunkkal való gyógyító kapcsolódást, hanem épp az ellenkező irányba rohanunk.

A megoldás azonban nem az elkerülésben, hanem a megélésben van. Így a seb szépen ki tud tisztulni és be tud gyógyulni, s nem fog felszakadva még sajgóbban fájni.

Az utóbbi évek sok csoportos és egyéni konzultációs tapasztalatából mostanra összeállt egy olyan veszteségfeldolgozó folyamat bennem, melyet nagy örömmel osztok meg Veletek. Ennek része az érzelmek átélése és a kapcsolódó hiedelmek feldolgozása, illetve párban végezhető ún. megszemélyesítések, amikor konkrétan találkozunk veszteségünk tárgyával. És még más elemek is szerepelnek benne, melyek igen intenzívvé teszik ezt az integrált gyakorlatot. A tréning során sokat gyakorlunk, párban is dolgozunk majd. Mindenkinek lesz lehetősége megtapasztalni a folyamatot, és utána akár önállóan folytatni veszteségeinek feldolgozását.

Részvételi díj: 15.000Ft (alanyi ÁFA-mentes, a tanfolyam díjáról Oktatás címén kerül számla kiállításra)

Helyszín: Zugló, Kalocsai u.

Várlak Benneteket szeretettel.Minden Ami Test - Tematikus Tréning (Testkép, Testazonosulás, Betegség, Fájdalom), augusztus 21.

Részvételi díj: 15.000 Ft
Előfeltétel: Munka és ÉÖ Alap vagy Integrált ÖnMunka Alap
Helyszín: Zugló, Kalocsai u.

Nagyon fontos témánk a Test, és valamilyen szempontból mindannyian érintettek vagyunk, hisz mindannyiunknak van ilyenünk. :) Nem szép, túl kövér, túl sovány, hibás, öregszik, beteg, fáj, nem érzem jól magam benne. Mintha nem is az enyém lenne? Jó lenne megszabadulni tőle, de legalábbis alapjaiban megváltoztatni? Ellenség vagy barát? Hogyan kell nem küzdeni a testtel?

Sokat halljuk, hogy "nem vagy azonos a testeddel", de ez mit jelent pontosan? Hogyan lehetne ezt kézzel fogható módon meg is tapasztalni? A Megtalálhatatlan Önvizsgálattal kereshetjük magát a Testet - ez egy elsőre abszurdnak tűnő, de a gyakorlatban mélyen megérintő élmény.

Ezen a napon az összes szuper eszközünket bevetjük: Megnézzük, hogyan lehet a különböző Test témáinkhoz a Munkával az Élő Önvizsgálatokkal és a Szomatodráma alapjaival (megszemélyesítés-állítás) közelíteni. Dolgozunk nagy csoportban, kis csoportban és párban is. Izgalmas, érdekes és jó sok melós napra számítsatok! :)


Árnyék-Gyakorlat, avagy a Sötét Oldalunk Visszafogadása: Tematikus Tréning, 2016. július 23.

Jelentkezési határidő: július 20.
Jelentkezés emailben: andi.oravecz@gmail.com
Létszám: 10-12 fő
Előfeltétel: Munka és ÉÖ Alap vagy Integrált ÖnMunka Alap
Helyszín: Független Pedagógiai Intézet, II. ker. Frankel Leó út
Részvételi díj: 15.000 Ft (ha a másnapi Függőség-Kényszer Tematikus Tréningre is jössz, akkor a 2 nap összesen 26.900 Ft)

„Amikor valakit szembesítünk a saját Árnyékával, a saját Fényét mutatjuk meg neki. Amikor a személy egyszerre észleli a két végpontot – az Árnyékot és a Fényt -, akkor képes felfedezni önmagát: középen.” (C. G. Jung)

Byron Katie Munka-módszere alapvetően átfogó Árnyékmunka is, de tapasztalatom szerint ez egyrészt nem megy át sokaknak, másrészt pedig nem mélyülnek el annyira a Munkában, hogy ezek az árnyékok szépen felengedődhessenek és kitisztulhassanak.
Ezen a tréningen nem a Munkával és nem is a hagyományosan 3-2-1 Árnyékmunkának nevezett folyamattal fogunk dolgozni. Az évek során saját folyamatot fejlesztettem ki, ami nagyon interaktív, találkozós, és mélyen dolgozik az érzésekkel is. Megyünk egyénileg, párban és csoportban, jó kis megmozgatós tematikával.

Az Árnyék fogalmát C. G. Jung vezette be. Amit a lélekgyógyászat árnyék néven említ, az nem más, mint rejtett, elfojtott természetünk része, amit azért utasítunk el, mert ellentétben, konfliktusban áll tudatos részünkkel. Legtöbb esetben negatív tartalmú tulajdonságok ezek – például gyűlölet, düh, féltékenység, szétszórtság, rendetlenség, gyávaság –, de sokan nem ismerik fel önmagukban az olyan pozitív tulajdonságokat sem, mint a kreativitás, életöröm, empátia. Árnyékunkat hajlamosak vagyunk másokra vetíteni, vagyis másokban látjuk meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket nem ismerünk fel önmagunkban. A hétköznapok során ez legtöbbször olyan formában jelentkezik, hogy túlságosan erős késztetést érzünk arra, hogy a másikat vádoljuk, bíráljuk, ítélkezzünk felette. Ilyenkor kell elgondolkodni azon, hogy az a hiba nem magunkban van-e.

Árnyék minden, amik valaha voltunk, és amik most is vagyunk, de valamilyen oknál fogva tudattalan. Ezek egy része valaha tudatos volt, csak félelemből, szégyenérzetből, vagy a másoknak való megfelelés miatt száműztük a tudattalanunkba. Másik részük viszont sohasem volt tudatos, de ez a részünk is velünk született lélekrészünk. Az Árnyékunk mindig velünk van, és életünk minden pillanatában hat ránk. Sok-sok árnyból áll össze, amelyek különállóak, de össze is kapcsolódhatnak. Meg nem élt lehetőségeink ott hevernek a sötétben, egy részük nem is kívánt, pedig céljuk és rendeltetésük van, rájuk is szükségünk van. A külvilág helyzeteiben, tárgyaiban, és másokban szinte folyamatosan találkozunk velük, ha képesek vagyunk az érzékelésükre.

Ha hirtelen erős érzelem, indulat gerjed bennünk, amikor valaki minősítőnek tűnő szavakat intéz hozzánk, biztosak lehetünk abban, hogy árnyékunk egy részével találkozunk. Ha nem így volna, nem találna annyira elevenünkbe a bírálat vagy vádaskodás.

Árnyékunknak, mint a fénytől elzárt, tudatból kitaszított vagy a szűrőink miatt soha be nem engedett részünknek létezik egy világosabb oldala is. Ez tartalmazza azokat a tökéletesen pozitív lehetőségeket, tulajdonságokat, amelyeket valami miatt annyira valószínűtleneknek érzünk, vagy túl kockázatosaknak tartjuk őket, vagy nem érezzük magunkat képesnek a megvalósításukra, ezért nincs is róluk tudomásunk. Ha ezeket a pozitív képességeinket nem ismerjük fel, akkor úgy fogjuk érezni magunkban, hogy mindig mások képesek csak a: boldogságra, kreativitásra, empátiára, jótékonyságra, intelligenciára. Az is lehet, hogy addig rongáltak minket negatív kondicionálásokkal /Pl. „rossz vagy, nincs hangod, durva vagy, semmire való vagy”/ hogy elhittük, és az ellenpárját / „kedves vagy, szép a hangod”/ jó mélyen elástuk a tudattalanunkba. Ebből fakadhat az önbizalom és az önszeretet hiányunk. Amíg cenzúrázzuk önvalónkat, bizonyos részeinket elfogadjuk, más részeinket nem, és csak azzal vagyunk elfoglalva, hogy jobb színben tüntessük fel magunkat, addig kényszerekben élünk. Az árnyékmunka legfontosabb része, hogy ismerjük fel, és fogadjuk el Árnyékunkat ugyanúgy saját lelkünk részének. Ha nem nézünk szembe lelkünk sötét oldalával, és nem értjük meg, hogy nehéz helyzeteink gyökerének okát saját sötét oldalunkban keressük, ne magunkon kívül, másokra mutogatva, addig újra meg újra találkozunk az Árnyékunkkal, nyomasztó helyzeteken keresztül, vagy más emberek számunkra kellemetlen tulajdonságaival szembesülve.

Amennyire kellemetlen érzékelni másokon keresztül árnyékvilágunkat, legalább annyira, vagy még ennél is kellemetlenebbül érint minket önmagunkba nézni. Nehéz belátni, hogy nem a kollégám gyáva, és őszintétlen, hanem én vagyok az, és nem a szomszédom sunyi, gerinctelen, egoista, hanem az az én leginkább szégyellt részem, amit nagyon nem szeretnék, ha kitudódna. Az a sok vágy, függés, szükség, gyengeség, elvárás, amit másokra ruháztunk, hogy képmutató módon kritizálhassuk, és ítélkezhessünk felettük, jórészt mind a miénk. Felismerni, hogy nem is vagyunk annyira jók, nemesek, minta feleségek, férjek, apák, gyermekek, barátok, mint mi azt hisszük, nagyon nehéz és hosszú önszembesítő folyamat.
A ön-teljesség és önszeretet felé vezető út pedig nem lehetséges a saját Árnyékunk integrálása nélkül. Ez a fejlődés kihagyhatatlan része. „Az élő alakot az árnyéka teszi plasztikussá” – mondja Jung. „Árnyék nélkül kétdimenziós kísértet marad, többé-kevésbé helyesen nevelt gyerek.”


Várlak Benneteket szeretettel egy jó kis Árnyékoskodásra a nyári melegben. <3
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése