2015. május 5., kedd

Szakíts, ha Bírsz...



Facilitálási tapasztalatomban igen gyakoriak a párkapcsolat témájú, sokszor a már nem működő kapcsolatok lezárásával foglalkozó esetek. Elöljáróban annyit, hogy nem vagyok híve a mindenáron mentsük meg a kapcsolatot irányzatnak. Sőt, jellemzően azt tapasztalom, hogy a mindenféle spiriezo hitrendszerek hatása alatt az emberek még jobban ragaszkodnak a már rég levedlésre váró kapcsolataikhoz. Ilyen „ragasztó” hiedelmek lehetnek: „Ha ezt most nem oldom meg, akkor a következő kapcsolatomban fog visszaköszönni ugyanez a probléma. Ha ezt most nem oldom meg, még rosszabbat fogok kapni. Ha már rendben lennék önmagammal, akkor a párom is megváltozna és a kapcsolatunk harmonikus lenne.” Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a párkapcsolatunk nem az egyik legtökéletesebb önismereti terep, csupán azt, hogy belehalni azért nem feltétlenül szükséges…

Azért szeretem az Élő Önvizsgálatokat és a Munkát, mert nem „beszélgetős” módszerek, hanem GYAKORLATI önfeldolgozó eszközök. Nem arról szólnak, hogy én facilitátorként végighallgatom, mi minden miatt fél is az illető szakítani, mi mindennel magyarázza magának a döntésképtelenségét, hogyan győzi meg magát pillanatról-pillanatra, hogy hát ő nem bírja, nem áll készen, retteg ezt megtenni. Ezt akár egy baráttal-barátnővel is átrághatjuk, és csak egyre összezavarodottabbak leszünk. Egyre csak gyűlnek a „mellette” és az „ellene” szóló érvek. És ez az, ahol az önvizsgálatokkal egy szike élességével és pontosságával tudunk behatolni a történetbe. Főleg az Élő Önvizsgálatokkal mélyen a testben, érzelmi szinten is átéljük a szakítással kapcsolatos minden félelmünket, kifogásunkat, meggyőződésünket.

A téma természetesen nagyon összetett, sokkal összetettebb annál, mint hogy egyetlen bejegyzésben körbe tudjam járni. Hiszen párkapcsolatunkban általában az egész életünk benne van. Vagyis legtöbbször igen mélyre ásunk magunkban, amikor egy szakítási dilemmán dolgozunk, szembesülünk a legnagyobb félelmeinkkel, fájdalmainkkal, feldolgozzuk a legalapvetőbb identitásainkat, akár traumáinkat. Ebben az írásban kifejezetten azokat az amúgy elég univerzális hiedelem és érzelemköröket szeretném összegyűjteni, melyek hátráltatják azt, hogy lépjünk. Vagy épp meglássuk, hogy tényleg nincs is mi miatt szakítani, mert a kapcsolatunkra rávetülő mintáink következtében az egészet torzan, tévesen érzékeltük eddig…

A legjellemzőbb témák szakítás ügyben: félelem az egyedülléttől; félelem a változástól, az új élethelyzettől; alacsony önértékelés (kinek kellhetek én még?); anyagi, pénzügyi félelmek; a „nem válhatsz el” generációs tiltása; a partner féltése (mi lesz vele nélkülem?); a partner megmentésének vágya; félelem attól, hogy bántsam a másikat; generációs tiltás a boldogságon/örömön; félreértelmezett hűség a családi mintákhoz és szerepekhez; a közös múlt felértékelése; gyerekek; saját képességekbe vetett hit hiánya; önálló identitás hiánya (csak a kapcsolatban érzékelem „valakinek” magamat, stb.

Amúgy elképesztő, mi minden tartja össze az embereket. Az egyik ilyen, amire nem is gondoltam volna, míg többször nem szembesültem vele, hogy „milyen szép is együtt szenvedni”. Múltkori bejegyzésemben pedig az ún. érzelmi otthonosságról írtam, ami szintén teljesen tudattalan szinten hat az életünkre. Ezért is érdemes önismerkednünk és önvizsgálnunk, még akkor is, ha épp nem szakítási helyzetben vagyunk, mert hihetetlen működésekre lelhetünk magunkban, melyek nem kevéssé szabotálják az élet örömteli megélését mindenféle területeken.



Módszertanilag a legegyszerűbb megközelítés az, ha ez „mellette” és „ellene” listával kezdünk. Nekiülünk: papírral, írószerrel, csukott szemmel, és mély, belső utazásba fogunk: Miért is félek kilépni ebből a kapcsolatból? Mi tart benne ebben a kapcsolatban? (Érdemes kísérletezni a nekünk tetsző kérdésfeltevéssel.) Pl. Mi a legrosszabb, ami történhet, ha kilépek/szakítok? Mi van itt, ami odakint nincsen? Mi van odakint, ami itt nincsen? Mit veszítek azzal, ha kilépek? Mit veszítek azzal, ha maradok? Javaslom, hogy találd meg a hozzád leginkább illő megfogalmazást, és az is szuper, ha az összes kérdésverziót végignézed és végigválaszolod. Nagyon fontos, hogy írj is le mindent, ami felbukkan, így feketén-fehéren láthatod, mi is zaklat. Már ezzel a részletes feltárással is sokat teszel magadért, de az érdemi feldolgozó munka, maga az önvizsgálat csak ez után kezdődik, amikor is végig a testben dolgozunk - átélve azokat az érzelmeket, melyektől bármi áron menekülnénk - a listádon szereplő állításokkal, melyek képek, emlékképek, szavak, illetve a hozzájuk „tapadt” különféle érzelmi energiák és testi érzetek.

És mindez csupán a kiindulás. Ez után a „belépő” után kezd el fény derülni arra, hogy milyen mélyebben fekvő témákkal, azonosulásokkal, félelmekkel érdemes még külön foglalkozni. Ha vezetett segítséggel megtanulod az önvizsgálatokat, akkor önállóan is képes lehetsz erre, bár a tapasztalatom azt mutatja, hogy a nagyobb érzelmi töltetű történeteink megvizsgálásához érdemes képzett facilitátor segítségét igénybe venni, aki tényleg végig is visz a folyamaton. Oda is elmegy Veled, ahova egyedül eszedbe sem jutna, illetve nem mersz benézni.

Természetesen bármilyen más döntéshelyzetben alkalmazhatóak az önvizsgálatok, az élet bármilyen területére vonatkozzanak is.

Ha elszántad magad a valódi, mély érzelmi munkára, várlak szeretettel a közelgő ÖnMunka tanfolyamokon. És örömmel osztom meg egy résztvevő friss visszajelzését:

VÉGRE HASZNÁLHATÓ ESZKÖZT KAPTAM MAGAMHOZ: „Fantasztikus volt a két nap lelki élve boncolás... és nagyon jót tett. 15 év mindenféle tanfolyam, könyvhegyek, spirituális mindenféle után kiderült, az önmegismerést nem lehet kihagyni..., és végre használható eszközt kaptam... magamhoz”. (R.)

Byron Katie Munka Alapcsomag + Tiszta, Sebezhető, Empatikus Kommunikáció Önmagaddal és Másokkal Tréning, 2015. június 27-28. – A részletekért kattints ide.

Ha pedig mélyíteni szeretnéd a testből létezést, valódi érzelmi és gondolati önismeretre vágysz, figyelmedbe ajánlom Scott Kiloby Élő Önvizsgálatait:

Tanulj Meg ÉREZNI – 3-napos Intenzív Élő Önvizsgálatok Alapcsomag, aug. 28-30. (Megtalálhatatlan, Szorongás és Függőség Önvizsgálat) – A részletekért kattints ide, és görgess lentebb a feljövő oldalon.

Véglegesítettem a NYÁRI INTENZÍV TRÉNINGEK tematikáját és időpontját, várlak szeretettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése