2014. november 7., péntek

A kérdés nem az, hogy miért a függőség, hanem az, hogy miért a fájdalom?



Scott Kiloby Természetes Nyugalom módszere és könyve alapvetően a függőségekről való leszokás gyakorlati módszereként született meg. Mindemellett, mivel minden emberi függőség – legyen az bármilyen szerhasználat vagy viselkedési függőség – már eleve az emberi lény működési mechanizmusából származó következmény, ezért érdemes a Természetes Nyugalomra a következőképpen tekinteni: Gyakorlati útmutató az emberi lénynek önmaga elmeszintű és érzelmi szintű megismeréséhez és feldolgozásához.

Ma egy rövid videót, illetve annak a szövegét ajánlom figyelmetekbe, Dr. Máté Gábortól. Gábor magyar születésű, Kanadában élő orvos, aki Scottal is kapcsolatban áll, kölcsönösen nagyra becsülik egymás tevékenységét, mindkettő nagyszerű ember. Gábornak több könyve is megjelent mostanra magyarul, ezek közül A sóvárgás démona foglalkozik kifejezetten a függőségekkel, nagyon fontos műnek tartom, olvassátok el.

Angolosok videón is meghallgathatják Gábort (lentebb belinkelem), magyarosok pedig olvassátok el a pár perces felvétel szövegét:


Mi a Függőség? - Dr. Máté Gábor

Az összes függőségi szer, legyen szó akár ópiátokról, kokainról vagy bármi másról, valójában fájdalomcsillapítók. Némelyikük kifejezetten fájdalomcsillapító hatású. Fontos tudni, hogy a fizikai fájdalom és az érzelmi fájdalom okozta szenvedést az agy ugyanazon területén tapasztaljuk. Szóval, amikor emberek érzelmi elutasítástól szenvednek, az agynak ugyanaz a területe aktivizálódik, mintha épp késsel szurkálnák őket.

Eckhart Tolle fogalmazza meg nagyon szépen, hogy a függőség fájdalommal kezdődik és fájdalommal végződik. Tehát az összes függőség a fájdalom csillapítására való törekvés.

Amikor függőségekkel dolgozom, az első kérdés sohasem az, hogy miért a függőség, hanem miért a fájdalom?

És amit találsz, az emocionális veszteség vagy valamilyen korábbi trauma.

Kemény függők esetében, mint ahogyan itt Eastside belvárosban, mindegyikük traumát szenvedett el. Még véletlenül sincs olyan nő az itt sétálók között, akit ne bántalmaztak volna szexuálisan.

De akár szex-, internet-, kapcsolat-, vásárlás vagy munkafüggőségről van szó, ezek mind  a szorongástól való menekülésre tett törekvések.

Keith Richards, a Rolling Stones gitárosa, aki komoly heroin függőségben szenvedett, azt mondta: „Minden torzulás, amin keresztül megyünk, csak azért van, hogy egy pár órára ne legyünk önmagunk.”

Miért is ne akarna valakik önmaga lenni?

Mert túl sokat szorong, túl sok fájdalomban van része.

Szóval, nem számít, mit mondanak neked genetikáról vagy a választás lehetőségéről, vagy bármilyen badarságról, ez mindig a fájdalomról szól.

A Tibeti Halottaskönyvben van egy gyönyörű sor: „Tégy bármit is, ne próbálj megszökni a fájdalom elől, inkább legyél vele.”

Mert a fájdalom elől való menekülés kísérlete még több fájdalmat hoz létre, és ez a függőség valósága.

De a kérdés az, hogy hogyan tudnak az emberek együtt lenni a fájdalmukkal?

Csakis úgy, ha együttérzést tapasztalnak valakitől.

Egy másik tanító szerint csak az együttérző jelenlét tud segíteni abban, hogy az emberek meglássák az igazságot.

Szóval a függő embernek könyörületes jelenlétre van szüksége, mely lehetővé teszi a fájdalom megtapasztalását anélkül, hogy menekülni kellene előle.

És minden menekülési kísérlet a pokolból - egy másik tanítás szerint - biztos út a pokolba.

Szóval, együtt kell lenned a fájdalmaddal, csak légy együtt vele, de támogatásra van szükséged hozzá.

Olyan társadalomban élünk, mely így vagy úgy, de mindig az azonnali megkönnyebbülésről, gyors kielégülésről, figyelemelterelésről szól.

Más szavakkal, olyan kultúrában élünk, ami gazdaságilag és pszichológiailag azon alapszik, hogy nem támogatja az embereket önmagukkal való együttlétben. Minden a gyors elmenekülésre biztat. Ezért nagyon nehéz függőségekkel foglalkozni ebben a társadalomban.

Egy ponton meg kell tanulnod együtt lenni a fájdalmaddal, hogy rájöhess, miről is szól valójában.


Természetes Nyugalom módszerrel és az Élő Önvizsgálatokkal megtanulunk együttérzőn együtt lenni a saját fájdalmunkkal, mindemellett feldolgozzuk azokat az ún. hiányidentitásainkat, melyek a gyermekkori történések következtében alakultak ki bennünk (nem szeretnek, nem vagyok elég jó, valami baj van velem, értéktelen vagyok, kevés vagyok, elhagyott vagyok, tehetetlen vagyok, áldozat vagyok, elnyomott vagyok, nem vagyok biztonságban, stb.). Megtanuljuk szeretettel átölelni saját magunkat, érzelmi, testi érzeti és gondolati szinten, megérkezünk saját magunk biztonságába. Mindebben csodás okleveles facilitátorok is tudnak segíteni minket.

Olvasd el Scott könyvét, jövő héttől érdemes keresni a Libri, Líra, Shopline boltjaiban. És szeretettel látlak december 7-én a Természetes Nyugalom bevezető tréningen, mely Alapcsomaggá is kiegészíthető. Részleteket itt találsz:


És még Dr. Máté Gábor rövid videója, ami valójában audió. J


2 megjegyzés:

  1. Rengeteget beszélnek a függőségekről, és sokféle "terápiát" kidolgoztak már a megszüntetésükre. Hosszú, és lassú terápiákat.
    Érthetetlen, hihetetlen, hogy miért nem látják még mindig a "szakemberek", hogy a függőség egy "program". Ugyanolyanok, mint a számítógépen futó programok.
    És ugyanúgy ki-bekapcsolgathatók.
    Kb. 5 perc alatt találtam meg a kikapcsológombját a dohányzási szenvedélyemnek. Nyomtalanul eltűnt a cigaretta utáni sóvárgás. Nikotinéhség?
    Az meg mi? Teltek a hetek és semmi ilyesmit nem tapasztaltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen! Először is úgy örülnék, ha nem névtelenként írnál. Másodszor pedig nagyon kíváncsi lennék, ha megosztanád velünk, hogyan találtad meg 5 perc alatt azt a kapcsolót, hátha másoknak is sikerülhet úgy. És még van egy olyan kérdésem, hogy vajon a dohányzáson kívül nincs-e más függőséged, és hogy annak a kikapcsolásával hogy állsz. Izgalmas felfedezések ezek.
      Köszönöm, Andrea

      Törlés