2014. szeptember 8., hétfő

Mi is az a Szeretet? – Scott Kiloby Videó



Érdekes ügy ez a szeretet. Abszurd módon tán a legtöbb szenvedést okozó koncepciónk. Azért mondom, hogy koncepciónk, mert a szeretet nem egy „valami” és nem „valamilyen”. Csakhogy mindannyian egy bizonyos valaminek és valamilyennek hittük el. Bizonyos viselkedések, cselekvések, megnyilvánulások, nézések, arckifejezések, hanghordozások, szavak, mondatok, érzelmek, testi érzetek összességének, melyben mind valahová máshová tettük a hangsúlyokat. Vagyis, ki miből érzékeli, hogy szeretik, illetve ki miből érzékeli önmagát szeretettelinek, annak, aki szeret. És ily módon egy csomó minden nem tartozik bele a „szeretetbe”, amiből egy kizáró valamit farigcsálunk az életünk során. Ráadásul azt hisszük, hogy a szeretetet a másik ember „tartalmazza”, majd tőle fogjuk megkapni, ő fogja odaadni nekünk. És persze akkor, ha mindezt kiérdemeljük, olyanok leszünk, amilyennek szerintünk ehhez lennünk kell, úgy viselkedünk és élünk, hogy „szerethetőnek” látszódjunk. Örökös hajsza és keresés, állandó félelem, folyamatos hiányérzet fakad mindebből.

A tanfolyamokon rendszeresen megkérem a résztvevőket, hogy gyűjtsék össze, miből gondolják, hogy valaki szereti őket. Jó részletesen. És miből gondolják, hogy valaki nem szereti őket? Honnan tudhatom, hogy valaki szeret-e vagy sem??? És mit várok magamtól ahhoz, hogy szeretettelinek érzékeljem magam? Te is ülj le egy papírral és tollal, és jó alaposan nézegess bele önmagadba. Mi mindent hittél el a szeretetről, hogyan is néz az ki?

Azért fontos mindez, mert megláthatod, hogy a szeretet eddig a fejedben létező valami, koncepció volt. Valami elméletinek az előállítására törekedtél egész életedben. Szavakról és képekről hitted el azt, hogy ezek a szeretet, és ezeket hajszolod nap mint nap. Mindeközben folyamatos szeretethiányban szenvedsz. Gondolkodni tanultunk meg a szeretetről, s abszurd, hogy pont a gondolatok takarják el előlünk… Annyival egyszerűbben is lehet.

Például megkeresheted a „szeretetet” a Megtalálhatatlan Önvizsgálattal (MÖ) ez még intenzívebb és mélyrehatóbb, mint csupán papírra vetni az erről szóló gondolataidat, de kezdetnek az is szuper. Az MÖ-vel egy önvizsgálatban végignézed mindazt, amit a szeretetről elhittél. És a testedbe ragadt érzelmeket is gyengéden átérezheted, megélheted. Megismerheted azt a csomagocskát, amit minden emberi kapcsolódásodba magaddal cipelsz. És át is láthatsz rajta. Az önvizsgálatokban úgy mondjuk, hogy egy bizonyos koncepción vagy identitáson „átlátunk”, vagyis meglátjuk, hogy „üres”. Nem az, aminek eddig hittük és éreztük, de nem is valami más. Egyszerűen elnyugszanak, feloldódnak a címkék, képek, szavak, melyekkel eddig próbáltunk valamit, valakit, vagy valamit meghatározni. Izgalmas, felszabadító, szépséges folyamat. Aminek eredményeképpen elcsendesül az elme zakatolása, az összehasonlítás, a hiány, a keresés. És érdekes mód egyre több „szeretetet” érzékelünk. Mindenben és mindenkiben. Csak ez már teljesen más, mint amilyen eddig volt. Szavakkal leírhatatlan, átadhatatlan, elméletekkel, gondolatokkal megfoghatatlan, csak tapasztalati úton megismerhető.

Más, életünket és szenvedésünket alapvetően meghatározó koncepciókat is érdemes elindulni „keresni” és „szétszedni” a Megtalálhatatlan Önvizsgálattal. Felsorolok egy párat. Mind olyasmi, amit objektív „valaminek” hiszünk, de sosem vizsgáltunk meg közelebbről, persze jól működő eszközünk sem volt hozzá. Mert az olyan intellektuális szintű kinyilatkoztatások, mint „mindenki úgy tökéletes, ahogy van”, „csak a szeretet létezik”, „a pénz nem boldogít”, „a múlt és a jövő nem létezik”, stb. semmivel nem visznek közelebb önmagunkhoz, sőt. Az MÖ-vel saját magad számára tárhatod fel és nézheted meg mindezt. Tehát akkor néhány meghatározó koncepció: tökéletesség, boldogság, probléma, idő, jelen-múlt-jövő, egészség-betegség, bizalom, biztonság, konfliktus, élet-halál, rend, szenvedés, fájdalom, stb. Érdemes felfedezned, milyen alapkoncepciókra építetted fel az életedet, majd elindulni ezeket „keresni”.

Figyelmedbe ajánlom Scott szeretetről szóló videóját. Érdemes néhány percet rászánnod.





Tapasztalatom és sok más ember megélése szerint, az Élő Önvizsgálatokat szinte lehetetlen leírások és videók alapján megtanulni, úgy, hogy aztán hatékonyan tudd végezni. Gyere, tanuld meg velünk. Két csoportos nap és utána három egyéni konzultáció a csomagban, hogy minél személyesebb megtapasztalást szerezhess. Várunk szeretettel képzett, okleveles ÉÖ facilitátorcsapatunkkal. Olvasd el a részleteket az alábbi linkre kattintva:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése