2013. április 9., kedd

Milyen Gyakorlati Hatása Van az ÖnMunka Radikális Önvizsgálatainak




Igazából nagyon egyszerűen működünk, viszonylag kevés olyan életterület van, melyekben szenvedésünk fókuszáltan megjelenik. A jó hír az, hogy az ÖnMunka radikális önvizsgálataival (Byron Katie Munka és Scott Kiloby Élő Önvizsgálatai) minden területre rá tudunk nézni, mert a közös nevezőt, vagyis az ELME által elhitt gondolatokat, azonosulásokat vesszük vizsgálat alá, legyen az bármilyen problémakör is. Felfedezzük, hogy bármelyik életterületen legyen is a „problémánk”, mindig a gondolati megkérdőjelezésen és az érzelmi átégetésen keresztül jutunk el a problémából való „kiazonosulásig”.

Nagyon fontos, hogy semmit nem írunk át, semmit nem írunk szebbre-jobbra, nem ön-javítást végzünk, hanem tapasztalati szinten megéljük, hogy nem vagyunk azonosak azokkal a kondicináltságokkal, történetekkel, melyeket egész életünkben valódinak hittünk. A valódi felszabadulást ez hozza el életünkben, nem pedig a történeteink „jobbá”, „pozitívabbá” írása. Egy jobb történettel egyáltalán nem kerülsz „közelebb” ön-magadhoz, ugyanúgy egy történettel azonosnak fogod magad hinni, és további erőfeszítéseket kell majd végezned azért, hogy ez a „pozitív” identitás fennmaradjon. Ha belefáradtál a „pozitivizmusba”, ismerd meg az önvizsgálatokat.

Készítettem egy igen vázlatos összefoglalót arról, milyen hatása is van a Radikális Önvizsgálati Módszerek rendszeres alkalmazásának.


EMBERI KAPCSOLATOK

Ránézhetsz az összes problémás emberi kapcsolatodra, és a kapcsolatokkal összefüggő elvárásaidra, félelmeidre, gátjaidra, hiány-azonosulásaidra.

Mire számíthatsz: Konfliktusok feloldódása; kapcsolat rendeződése; megnövekedett szeretet;

Mindenféle kapcsolatod - legyen az párkapcsolat, vagy a szüleiddel, gyermekeiddel, munkatársaiddal való kapcsolat - harmonikusabbá, kiegyensúlyozottabbá, szeretettelivé válik. Letisztulsz a másik emberhez való viszonyodban, nem kell többé játszmákat játszanod, így rengeteg energiád szabadul fel.


ÖNMAGADDAL VALÓ VISZONY

Megvizsgálhatod az önmagadról szóló fájdalmas, elítélő történeteidet. Felfedezheted és megkérdőjelezheted, kinek is hitted el magad, milyen hiány-én azonosulásokként éled az életedet, teljesen tudattalanul. Ezeket az ön-történeteket és identitásokat is feldolgozhatod. (Pl. nem vagyok elég jó, nem vagyok szerethető, értéktelen vagyok, gyenge vagyok, tehetetlen vagyok, elhagyott vagyok, képtelen vagyok, stb.)

Mire számíthatsz: Ön-elfogadás; ön-szeretet; „úgy vagyok jó, ahogy vagyok”; valódi ön-becsülés

Egyre inkább elfogadod magadat, felhagysz önmagad ostorozásával és bántásával. Felismered, hogy mindaz, akinek hitted magad, nem is valós. Átlátsz a hiányosságról, nem-rendbenlevőségről szóló történeteiden. Egyre nagyobb békében élsz önmagaddal, és már nem másoktól várod, hogy pótolják azt, amit magadból hiányzónak hittél el. Így abbamarad a szeretetért, elfogadásért, megbecsülésért folytatott teljesen tudattalan küzdelmed. Megnyugszol és hatalmas ön-energiákra bukkansz.


A TESTEDDEL VALÓ VISZONY

Sokunknak a testével való elégedetlensége a legfájóbb problémája. Byron Katie úgy fogalmazza ezt meg, hogy mindannyiunknak más a „hazafelé vezető út”-ja. Például a test. Egy nem szeretett vagy beteg test. Az önvizsgálatok segítségével a testedről szóló történeteidet is felszámolhatod, egyre nagyobb megtapasztalásod lesz arról, hogy nem vagy azonos a testeddel.

Mire számíthatsz: Fokozatos test-elfogadásra; a tested kínzásának abbahagyására; a testedben való jól-létre

Lehet, hogy a test le fog fogyni, és az is lehet, hogy nem. Lehet, hogy a test meg fog gyógyulni, és az is lehet, hogy nem. Mindenesetre szeretetben leszel vele, hálás leszel érte és neki, és gondoskodni fogsz róla, nem pedig ütlegelni és kínozni.


FÜGGŐSÉGEK ÉS KÉNYSZEREK ENYHÜLÉSE, ELTŰNÉSE

Legyen az alkohol, étel, drog, sport, tanulás, önfejlesztés, stb. függőség, mind egy tőről fakadnak. És mindannyiunknak van valamilyen, még ha nem is vagyunk tudatában. A közös tő a feltételezett hiány, a magunkról szóló nem-rendbenlevőségi történeteink, a testi érzetektől való elmenekülés, és az elme jelen pillanattal való folyamatos elégedetlensége. Ameddig ezek az alapműködéseink a helyükön vannak, hiába próbálunk akaraterővel felhagyni a függőségeinkkel, észrevétlenül más szerre vagy tevékenységre fogunk váltani. Az Élő Önvizsgálatok egyik célzottan erre a területre ható változata az ún. Függőség/Kényszer Önvizsgálat, mely teljesen forradalmi módon közelíti meg a konkrét, személyes függőségünket. Bent hat, elmében és testben számol fel, nem pedig az önuralomra hagyatkozik. Egyszerre célozza a fent említett összes közös gyökeret.

Mire számíthatsz: Függőségeid, kényszeres viselkedési formáid felismerésére, működési mechanizmusuk tapasztalati megértésére, és célzott megvizsgálásukon keresztül az enyhülésükre, felszámolódásukra.

Az ön-fejlesztés, spirituális keresés, megvilágosodás keresés ugyanolyan függőség, mint bármelyik más, csak még nehezebb észrevenni. Ezek is az illuzórikus hiány-azonosulásainkból fakadnak. Amint tapasztalati szinten átlátunk ezeken az illuzórikus azonosulásokon, a keresés abbamarad.


ÉRZELMI TUDATOSSÁG – ELFOJTOTT ÉRZELMEK „FELSZABADÍTÁSA”

Minden érzelem és érzés csupán ENERGIA, sem nem jó, sem nem rossz. Az elme azonban pillanatok alatt ráaggatja a címkéit, ítéleteit, félelmeit arra az energetikai folyamatra, ami a testben zajlik, és ezzel máris az egész folyamat a FEJBE került, esélyt sem hagyva a már felbukkant energiának, hogy megélődhessen. Ezért az energiák eddigi életünk során beragadtak, sosem tapasztalódhattak meg akadálymentesen. Nagyon fontosnak tartom ezt a témakört, és a Megtalálhatatlan Önvizsgálat (MÖ) egyik alappillére az érzelmek és érzések „történet-mentes” megtapasztalása.

Mire számíthatsz: teljes érzelmi-energetikai tudatosság; az érzelmi energiák akadálymentes, ellenállásmentes megtapasztalása; a beragadt érzelmek és érzetek fokozatos kitisztulása a testből.

Teljesen rendben leszel azokkal az érzelmi energiákkal, melyeket kellemetlennek, rossznak, elkerülendőnek tanultál meg. Ilyenek legtöbbünknél a düh, félelem, szorongás, bűntudat, szégyen, szomorúság. Hagyományosan fogalmunk sincsen, mihez is kezdjünk ezekkel az energiákkal, most teljesen más megközelítésbe kerül mindez. Felismered, milyen történeteiddel is tapadtak össze ezek az energiák, melyeket feldolgozva, az érzelmek is teljesen címke-mentessé, szeretetteli megtapasztalássá válnak.


TOVÁBBI TERÜLETEK CÍMSZAVAKBAN

  • A MÚLT TRAUMÁINAK FELDOLGOZÁSA – AUTOMATIKUS MEGBOCSÁTÁS, ELENGEDÉS, GYÓGYULÁS – Semmit nem „te” csinálsz, hanem a történetek kioldódása következtében mindez automatikusan megtörténik
  • BŰNTUDAT, SZÉGYEN, FÉLELMEK ÉS SZORONGÁS ELENGEDŐDÉSE

  • GYÁSZ, VESZTESÉGEK, HALÁLFÉLELEM FELDOLGOZÁSA

  • PÉNZZEL, MUNKÁVAL, HIVATÁSSAL VALÓ VISZONY TISZTÁZÁSA, FELSZABADULÁS

  • SZEXUALITÁS, NŐISÉG, FÉRFISÉG VONATKOZÁSÚ PROBLÉMÁK KITISZTULÁSA


Ha úgy gondolod, szeretnél megtanulni olyan gyakorlati önvizsgálatokat, melyekkel a valódi kiindulási okot, az ELMÉT érted meg, illetve az elmébe kondicionálódott programokat, koncepciókat, értelmezéseket, azonosulásokat dolgozod fel, várunk szeretettel ÖnMunka Programjainkon.

KI VAGY A TÖRTÉNETEID NÉLKÜL? – 2-napos, kiscsoportos Munka Alaptanfolyam Byron Katie Munka-Módszere alapján:
Budapest, május 4-5. (Jelentkezési határidő: április 15. – Két csoport indul párhuzamosan.)
Debrecen: április 13-14. (Tréner: Pákolicz Misi - még 2 hely van.)

Önszeretet/Önértékelés Tréning Scott Kiloby Élő Önvizsgálatai alapján: 2013. május 17-18. (péntek-szombat). Jelentkezési határidő: április 19.
Részleteket itt találsz, gördíts lejjebb az oldalon: Aktuális ÖnMunka Tanfolyamok

1 megjegyzés:

  1. Drága Andi! Engedd meg, hogy leírjak egy (szerintem ide illő) részt Márai Sándor Füves könyvéből.
    49 - Arról, hogy semmi nem ijeszthet
    Mi ijeszthet, ha lelked nyugodt? Ha leküzdöd a hiúságot, a kéjvágyat és a kapzsiságot? Miféle hatalmak kínozhatnak, ha te nem kínzod magad? Mi a börtön, ha a lelked szabad? Mi a halál, ha megismerted a világot és lelkedet, s nem vágyol fölösleges és kínos részletekre? Igazán, olyan voltál, mint a gyermek, aki boldogtalan, mert nem kapta meg ezt vagy azt. Gondold mindig ezt: "Nincs hatalmam, se vagyonom, talán egészségem sincs. De milyen hatalmas vagyok, milyen gazdag, milyen fölényes, mert vágyaimat a dolgok igazságához és valóságához igazítom, s a lelkem szabad!" Ezt senki nem veheti el tőled, ennél többet senki nem adhat.
    Zsuzsó

    VálaszTörlés