2012. szeptember 4., kedd

A Képzelt Fal, Melyen Most Átláthatsz



Folytatom a megkezdett Scott Kiloby sorozatot, egy újabb fejezetet fordítottam le Élő Kapcsolat című könyvéből, melyből érthetővé válhat számodra, miért forgunk sokan még mindig ugyanazokban a történetekben hosszas „ön-keresés” után is. Megint csak figyelmedbe ajánlom az előző bejegyzéseket a hiány-én témájában (az ezt megelőző 3 bejegyzés szól erről). Nyakig benne vagyok a Kiloby-féle Élő Felismerés – Megtalálhatatlan Önvizsgálat facilitátor-képzésében, de közben rendszeresen igyekszem itt is jelentkezni.


A Másokkal Végzett Munkám

Néhány évvel ezelőtt, igen mély megtapasztalást kaphattam arról, hogy ez a „Scott” identitás, és az a hiedelmem, hogy elkülönült személyként létezem, csupán az elme illúziója. Mostanában erre felébredésként vagy non-duális/nem-kettős megtapasztalásként szoktak utalni. Megláthattam, hogy az elkülönültség nem valós, és hogy nem az vagyok, akinek addig hittem magam. Ez a felismerés a szenvedés és a keresés végét jelentette. Innentől kezdve semmi olyan irányú elmozdulás nem volt bennem, hogy megváltoztassam magamat, másokat, vagy a jelen pillanatbeli megtapasztalásomat azért, hogy megszerezzek valami olyasmit, amit magamból hiányzónak érzékeltem. Az arra irányuló vágy, hogy a dolgok máshogy legyenek, mint ahogy éppen vannak, az elkülönültségről szóló hiedelmünk közvetlen következménye, és nagyrészt a gondolkozáson keresztül történik. Ez a vágy az éppen zajló pillanatnak való ellenállásból vagy annak megítélésből, illetve a saját magunkról és a másokról szóló történeteinkből fakad.
         Az Élő Felismerés: A Jelen Megtapasztalása, Ahogy Az Van című könyvem arról szól, hogyan is láthatunk át az elkülönültségről szóló történeteinken, melyek szenvedést, keresést és konfliktust okoznak az életünkben. Hasznos lehet ezzel a könyvvel együtt azt is elolvasnod. Az „élő felismerés” az elkülönültségbe vetett hitünkön való átlátás közvetlen megtapasztalása, melynek következtében mélyen felismerjük minden dolog elkülönületlen természetét.
         Kezdetben nagyon szeretettem volna, hogy mások is eljussanak erre a felismerésre, hiszen ez teljes megelégedettséget és jól-létet hoz az ember életébe. Egyénileg és csoportban is dolgoztam emberekkel, és az évek során egyre többen ébredtek fel. A szenvedés oly mértékben erősödött fel az életekben, hogy egyre többekben keltődött fel a vágy az elkülönültségtől való megszabadulásra.
         De ekkor valami más is elkezdődött. Azt tapasztaltam, hogy valamilyen falba ütközöm. Megláttam, hogy a kezdeti ébredés nem mindig fordította ki tövestül az alap hiány(osság) identitást. Teljesen evidens volt, hogy sokan még mindig hittek az elkülönültségben. Meséltek a kapcsolataikban és az élethelyzeteikben megélt küzdelmeikről – a szenvedésről, a keresésről, a konfliktusról. Dolgoztam olyanokkal, akik már bizonyos szintű felébredésen átestek, mégis élték a „Hiányos/nem vagyok elég jó” alaptörténet valamely változatát. És az évek folyamán arra a meglátásra jutottam, hogy szinte mindegy, ki mennyire felébredettnek értékelte magát. A központi hiány-én története még mindig aktívan működött, leggyakrabban teljesen tudattalan szinten.
         Némely konzultációm igen intenzíven zajlott. Az emberek gyakran zokogva meséltek elveszített szerelmükről, gyermekkori traumáikról, tönkrement kapcsolatokról, szexuális abúzusról, függőségről, szorongásról, keresésről, áldozatiságról, a barátaiktól és a családjuktól történt elidegenedésről, megfélemlítettségről, és sok egyébről. Mások alapvetően boldogok voltak, nem tapasztaltak intenzív szenvedést, mégis arról számoltak be, hogy valami hiányzik az emberekkel és a világgal való kapcsolatukból. Szinte minden esetben az emberi kapcsolatokról szóló történeteket hallhattam.
         Emellett számos olyan spirituális tanítóval is folytathattam baráti jellegű beszélgetést, akiket az általános „mérce” szerint felébredettnek tekinthetünk. És az őszinteség csendes pillanataiban azt is megbeszéltük, hogy ez a központi hiányosság hogyan folytatódott az életünkben, különböző mértékben, még a felébredés után is. És kemény történeteket hallottam olyan tanítványoktól, akiknek a tanítói nem voltak hajlandóak szembenézni ezekkel a problémáikkal. Igen szemfelnyitó történeteket meséltek, és megértettem, miért is oly hosszú a szexszel, pénzzel, hatalommal, kontrollal, féltékenységgel, versengéssel, és más témakörökkel kapcsolatos botrányokba keveredett spirituális tanítók sora. Véleményem szerint, mindez a központi hiány-történet továbbműködéséből fakad.
         Ez a könyv abból a vágyból született, hogy a kapcsolatok témáját belevihessem az emberekkel folytatott egyéni és csoportos munkámba. A könyvben található önvizsgálatokat saját magam számára fejlesztettem ki azért, hogy a saját hiány-történetemen áthatolhassak. És amikor megtapasztaltam, hogy mennyire sokat segítettek nekem, elkezdtem másokkal is használni őket. Az ülések pedig kezdtek drámai módon megváltozni. Az emberek sorra számoltak be a kapcsolataikban megélt friss, mély szabadságról és szeretetről. Most pedig izgatottan osztom meg veletek is ezeket az önvizsgálatokat, melyek segítségével elő lehet bányászni a legmélyebben dédelgetett elkülönülés és hiányosság/nem megfelelőség történeteinket, és át is lehet rajtuk hatolni. Ha te most ezeket a sorokat olvasod, akkor készen állsz arra, hogy átláss ezeken a hiedelmeken, szembenézz a benned lévő érzelmi sebbel, és mély, átható szeretetet, békét, szabadságot és bölcsességet élhess meg. Készen állsz az összes kapcsolatod harmonizálására.

(Scott Kiloby: Living Relationship – Élő Kapcsolat)

5 megjegyzés:

  1. "A központi hiány-én története még mindig aktívan működött, leggyakrabban teljesen tudattalan szinten."

    Ez a lényeg, hogy TUDATTALAN szinten. amikor depis vagyok vagy szorongok, akkor is a TUDATTALAN lép működésbe. átveszi az irányítást felettem. ha nagyon néz egy lány, akkor ideges,szorongó leszek. TUDATOS hiedelem,történet nincs.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen! Ezeknek az önvizsgálati folyamatoknak pont az a lényege, hogy szép sorban felengedődnek a tudattalan történetek tudatos szintre, pont így vannak kitalálva. Azt állítani, hogy tudatos hiedelem nincs, elég messze van a valóságtól, hiszen naponta ezernyi olyan gondolat is van teljesen tudatos szinten a fejünkben, melyeknek abszolút tudatában is vagyunk. Pl. hogy kinek, minek milyennek kéne/nem kéne lennie: ezekből áll össze minden ember hétköznapi tudatállapota, mely történetek egy pici ön-kapcsolatfelvétellel papírra vethetők. Ugyanakkor az idegesség és a szorongás is történet alapú, és ha beléjük engedődünk, akkor mesélnek is nekünk. Szerintem Te is könnyen be tudod azonosítani azokat a gondolatokat saját magadról, melyek ezekben a helyzetekben az idegességedet és szorongásodat okozzák. Nem akkora ördöngösség ez, csak kicsit befelé érdemes figyelni hozzá. Mi zajlik bennem gondolati szinten, amikor jön az idegesség és a szorongás? Engedd meg magadnak, hogy üldögélj ebben egy kicsit.
    szeretettel üdvözöllek, Andi

    VálaszTörlés
  3. "akkor ideges,szorongó leszek. TUDATOS hiedelem,történet nincs ...."

    van ilyen ...ill akkor ismerd fel a szorongásról' ...ha nyakon csiped elöbb-utóbb meglesz hozzá a történet..is ....nálam így volt

    ha felelem kellett akkora csönd volt a fejemben mintha mélységes mély kútba
    süllyedtem volna( nem csoda h a szégyennel volt kapcsolatban a történetem)

    VálaszTörlés
  4. Húúú, Andi! Eddig is tudtam, hogy kell nekem az UI, de ahogy ezt a Kiloby könyvet adagolod számunkra, egyre világosabb, hogy valami igazán velős dolog rejlik benne. Amit ebben a blogban megosztottál olyan, mintha az általam megélteket hallanám vissza. Hmmmm!:))))) Nagyon várom már a hétvégét :)
    üdv
    Mona

    VálaszTörlés
  5. Szia Andi!

    Mikor jön a következő fejezet? Nagyon,nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra!!!

    VálaszTörlés