2011. április 19., kedd

A Pozitív Gondolkodás Árnyoldalai


A mai cikket ugyanaz a szerző (Anando) jegyzi, akitől a múlt heti Miért nem működik a vonzás törvénye címűt fordítottam. (Ha nem olvastad volna, fontos: http://onmunka.blogspot.com/2011/04/miert-is-nem-mukodik-vonzas-torvenye.html)

További nagyon érdekes részleteket tudhatunk meg ebből a cikkből, miért is nem működik, illetve miért is érdemes csínján bánni a pozitív gondolkodással. A saját szavaimmal megfogalmazva: Miért is próbálkoznál a pozitív gondolkodással, ha semmire nem mész vele? Sőt, még mélyebbre nyomod magadban a kakit. Kedvenc hasonlatom még, hogy a pozitív gondolkodás olyan, mintha tejszínhabot nyomnál az életed folyamán felhalmozott kakikupacod tetejére, fincsi. Byron Katie Munka-módszerével kilapátolhatod a kakit, a tejszínhabra pedig már egyáltalán nem lesz szükséged.
Nézzük a cikket:

„A pozitív gondolkodás technikája nem fog lényegileg átformálni téged. Főként arról szól ugyanis, hogy „segítségével” elnyomod a személyiséged negatív aspektusait. Ez egy választáson alapuló módszer, ami nem lehet hasznára a tudatosságnak, sőt pontosan a tudatosság ellen hat. Mert a tudatosság mindig választásmentes.
A pozitív gondolkodás mindössze azt eredményezi, hogy a negatívumokat letunkolod a tudatalattiba, a tudatos elmét pedig pozitív gondolatokkal kondícionálod. A probléma az, hogy a tudatalatti sokkal erősebb, mint a tudatos elme. Lehet, hogy nem a régi formáiban fog felbukkanni az életedben, és biztos lehetsz benne, hogy új kifejezési módokat fog találni magának.
Ezért aztán a pozitív gondolkodás egy igen szegényes módszer, mely nélkülöz minden mélyebb megértést, és csak további téves elképzeléseket ültet el beléd saját magadról.
Az alapfilozófia az, hogy ha negatívan gondolkozol, akkor negatív dolgok fognak veled történni; ha azonban pozitívan gondolkodsz, akkor pozitívak. Amerikában nagyon népszerű ez a fajta irodalom és gondolkodásmód. A világ más tájain nem is tudott ennyire gyökeret verni – hisz oly gyerekes az egész. (Megj. Azért nálunk is rendesen elterjedt. Andi)

A „Gondolkodj gazdag módra és gazdagodj meg” szlogen egyszerűen hülyeség. Emellett pedig még ártalmas és veszélyes is. Az elmédben tárolt negatív hiedelmeket el kell engedni, nem pedig pozitív megerősítésekkel elnyomni. Olyan tudatosságot kell teremtened magadban, mely se nem pozitív, se nem negatív. Ez a tiszta tudat tulajdonsága. És ebben a tiszta tudati térben a legtermészetesebb és legboldogságosabb élet lesz a tiéd.
Amikor elnyomsz magadban egy negatív gondolatot, mert fájdalmat okoz fizikai szinten, akkor saját magadat csapod be. Például, ha valakire haragszol, de elnyomod a haragodat, és azon vagy, hogy ezt az energiát valami pozitívvá alakítsd – mondjuk szeretetteljes és könyörületes legyél vele, akkor még mélyebbre ásod magadat a trutyiban. Hisz, most már egy jó mélyre tuszkolt harag tombol benned; te mindössze a felszínét festetted más színűre. A felszínen mosolyoghatsz ugyan, a mosolyod azonban csak a szádra fog korlátozódni. Mindössze ajak-gyakorlatozást fogsz végezni, nem fog kapcsolódni hozzád, a szívedhez, a valódi lényedhez. A mosolyod és a szíved közé saját magad tettél be egy hatalmas kőtömböt – az éppen elnyomott negatív érzést.
És nem csupán egyetlen érzésről van szó; az életben negatív érzések tömkelege tör rád folyamatosan. Nem kedvelsz valakit, nem tetszenek bizonyos dolgok, nem vagy elégedett önmagaddal, vagy nincs ínyedre a helyzet, melyben épp találod magad. Mindez a szemét folymatosan halmozódik a tudatalattidban, a felszínen pedig megszületik a hipokrata, a megjátszás nagymestere, aki azt mondja: „Én mindenkit szeretek; a boldogság kulcsa a szeretet.” Kívülről szemlélve azonban semmi boldogságot nem látsz az illető életében. Hisz belül a poklok poklát tartja fent magában.
Az ilyen ember képes másokat átverni, és ha elég hosszú ideig gyakorolja mindezt, akkor saját magát is jól át fogja verni. Mindez azonban semmilyen változást nem hoz létre benne. Ez az élet elpocsékolása – ami pedig ennél jóval értékesebb, hiszen sosem fogod tudni újra élni.

A pozitív gondolkodás egyszerűen a megjátszás filozófiája – asszem, ez a kifejezés nagyon találó rá. Amikor épp sírhatnékod van, akkor danolászásra tanít. Valószínűleg képes vagy visszatartani a sírást, de ezek a megerőszakolt könnycseppek majd valamikor máshol ki fognak csordulni. Az elfojtásnak is vannak korlátai. A dal pedig, amit így énekeltél teljességgel jelentés nélküli; nem érezted át, nem a szívedből született. Mindent csupán azért tettél, mert a filozófiád arra utasít, hogy mindig a pozitívat válaszd.

Én teljességgel a pozitív gondolkodás ellen vagyok. Hatalmas meglepetésben lenne részed, ha megtapasztalnád a választás nélküli tudatosságot, melyben az életed valami olyasminek a kifejeződésévé válna, mely se nem pozitív, se nem negatív, hanem mindkettőnél „magasabb” szintű. Egzisztenciális, létezés szintű.” ( A Munka pedig elkerülhetetlenül ide visz el téged. – Andrea)
(szerző: Anando)

Ha szeretnéd Byron Katie Munka-Módszerét minicsoportban, hatékonyan, gyorsan, segítő légkörben elsajátítani, akkor szeretettel várlak a legközelebbi budapesti Alaptanfolyamon, május 14-15-én.  

2 megjegyzés:

  1. Igen, erre én is rájöttem, hogy ez az anyagi függetlenség (mert ez az egyik) és a megvilágosodás (ez a másik), a két nagy-nagy hazugság.

    A Titok pedig egyszerűen a José Silva-módszer (Magyarországon agykontroll) továbbalakítása: te vetíted ki a világot, ergó, te változtatod meg az álmot. Valamelyeset egybeesik a kvantumfizika bizonyított tanaival, csakhogy a testnek van egy sorsa, a léleknek meg egy választott feladatrendszere.

    Lehet ingatlanbefektetős könyveket olvasni (Royalwell kiadó, passzív jövedelem) és tőzsdei befektetés könyveket olvasni (Traderbambu, Gann, Jenkins), de ezeknek a nagyjai pedig mind mondják, hogy csak lelki értékek, lelki siker esetén fog működni dolog. A tőzsde pl. különösen inkább pszichojáték: kapzsiság és félelem. Az ingatlanbefektetés: emberekkel bánás, konfliktusok feloldása.

    Egyszerűen a csillagok miatt van sorsunk (ajánlom mindenkinek a www.csillagmag.hu -t, ami valóban azzal foglalkozik, mit teremtett Isten az égre, és nem azt, hogy az ember mint alkotott belőle), és van a leszülető léleknek egy tervezett élete és a választott testelméjének egy vérmérséklete és tudatalattija és idegrendszere (lásd Michael Newton Lelkünk útja bizonyítékai).

    És ezeket nem lehet átírni. Mint ahogy a jóshoz elmenés és az azalapján való életmegváltoztatás része a sorsnak, úgy aki megváltoztatta az életét, az neki része volt a sorsának. Ettől még van szabad akarat, de nem teljes.

    A szabad akarat a sorsba ágyazódik bele, mint ahogy egy youtube videót beágyazunk egy weboldalba. Másik hasonlat: én döntöm el, melyik sávon megyek az autóval a négysávoson, de a betonút nyomvonala adott.

    A sorsunk elfogadásával lehetünk igazán boldogok, a kötöttségben van a felszabadulás. Minden isteni igazság onnan ismerszik meg, hogy paradox. Mert valójában az azt szemlélő emberi elme paradox. Sötétkék napszemüvegben minden kékesebbnek látszik.

    Legjobb lenne egy hiperszuper életet élni: megvilágosodva, anyagilag függetlenül. Ugye? Igazi, valós übermensch-sé válni. De ez sacred bullshit.

    De meg kell elégednünk a saját, egyéni életünkkel. Tehát az egyéni, saját életünkkel. Abban kell helytállni: apa, anya, tesó, saját gyermek ha van, volt párok, aktuális társ, volt osztálytársak, volt és jelenlegi melóhelytársak, vállalkozói partnerek, bolti kiszolgálók. VELÜK (a volt-nál mindig a fájdalmas emlék és a megtanult de élethazug tanulság). És az egyéni feladatokkal: szegénységben boldoggá válni, megpróbáltatásokban emberségesnek maradni, stresszes környezetbe békét vinni, ilyen embertpróbáló dolgokat választ a lélek, nem emberielme által értékesnek tartott dolgokat: szex, pénz, kontroll.

    A Négy Kérdés kivisz a dualitásból, mert csak a gondolat duális, a tudatosság nem. Ezért hatékony. És Ramana Maharisi azt mondja, hogy a tudatossá válás nem része a dualitásnak, így nem része a karmának.

    Tehát van remény, de jól meg kell válogatni a módszert és a tanítót. Ahogy Adyashanti mondja: 90%-a annak, amit tudatosságnak hívunk, szilárdan az álomállapothoz tartozik (a mátrixhoz, ha így jobban érthető).

    VálaszTörlés
  2. A pozitív gondolkodás rossz? Igaz ez? Egész biztos, hogy igaz ez? ;)
    Nekem pl. nagyon jól jött, mert ha nem találkozok vele előbb, mint Byron Katie-vel és ezzel a bloggal, akkor azt mondom erre, hogy egetverő ökörség és úgy hajítom a kukába, hogy csak úgy süvít.
    Azoknak az embereknek akiknek az életébe belecsöppen, épp ott, épp akkor erre van szükségük. Szerintem.
    Ezen kívül szerintem biztosan van olyan ember, akinek 100%-ig bejön. Van akinek a Munka sem jön be.
    Bálint által említett csillagokon pl. felnyihogtam. Bizonyára valaki képes rá, hogy kiolvassa belőle az életét oda-vissza. Szerintem meg csillagok az égen. Szép. Ennyi.

    VálaszTörlés